Zřícenina hradu Trmačov

Romantické místo mezi Tišnovem a Černou Horou


Asi 700 m jižně od vesnice Hluboké Dvory mezi Tišnovem a Černou Horou turisté navštěvují romantický zbytek hradu Trmačov. Zachovalo se torzo věže obklopené mohutným příkopem.

Šlechtický rod z Trmačova se poprvé písemně připomíná r. 1305 (Andreas de Termaczewo). V roce 1349 Havel z Trmačova vlastnil tvrz v nedaleké Skaličce. V držení rodu z Trmačova byl hrad po celou dobu existence, i když nejsou známy okolnosti zániku hradu. Můžeme se domnívat, že se tak stalo za husitských válek nebo v době válek Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem. Jisté je, že r. 1466 byl Trmačov již pustý.

Trmačov se uvádí často jeko nejmenší moravský hrad bergfrítového typu. Bergfrít byl obrannou věží, která byla přístupná pouze z prvního patra a která v případě přepadení hradu poskytla obráncům poslední útočiště. Bráněna mohla být samostatně. Přízemní prostory věže majitelé hradu obvykle využívali jako sklady.

Na Trmačově jsou dnes k vidění jen trosky zdiva z bergfrítu a neobvykle dobře zachovaný příkop. Ze severu hrad chránilo údolí potoka, na jihovýchodě byl do hradu možný přístup. Dispozice hradu byla nejspíše velmi jednoduchá, s obdélníkovým půdorysem paláce, jehož zdivo je možno na povrchu částečně pozorovat.

Nerovný terén v okolí prozrazuje existenci vsi na předhradí. O minulosti hradu a zaniklé vsi se ale mnoho neví, protože se zde nikdy neuskutečnil archeologický průzkum. Louka na předhradí je ideálním místem k odpočinku nebo ke hrám dětí.

Podle:

Naučná tabule u hradu, květen 2014.


Umístění

GPS souřadnice

49°22'35.296"N, 16°30'45.163"E

Adresa

Hluboké Dvory 679 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hluboké Dvory
Nadmořská výška
390 m.n.m.
Základní číselné údaje
První zmínka o rodu z Trmačova pochází z r. 1305.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Tišnov, železniční uzel ležící na trati Brno - Havlíčkův Brod. V Tišnově z této trati odbočuje trať směr Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Hlubokých Dvorů jezdí z Tišnova autobusová linka 332. V pracovní dny provoz v intervalu po jedné až dvou hodinách, o víkendu je spojů méně.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte v Hlubokých Dvorech.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zaparkujte v Hlubokých Dvorech.

Přístup pěšky

Z Hlubokých Dvorů: jděte necelý 1 km na jih po modré značce.

Z Tišnova, žel. st.: jděte nejdříve na náměstí, odtud po zelené značce na kopec Stanovisko, odkud pokračujte po modré okolo partyzánského památníku ke zřícenině Trmačova. Celkem z Tišnova 9,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Modrou značku pro jízdu na kole příliš nedoporučujeme. Okolo hradu vede trasa 5268 Lubě - Hluboké Dvory - Skalička vhodná pro horská kola. Jako ideální východiště pro výlet se jeví Skalička s následným okruhem: Skalička - Trmačov - Hluboké Dvory - Lubě - Malá Lhota - Jižní Portál - Skalička.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář se ke zřícenině přes velké sklony a nerovnosti příjezdové cesty nedostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu