Třetí buk

Mohutný strom v lese u Deblína


Jihozápadně od Deblína v okrese Brno-venkov se rozkládá poměrně členitá krajina s rozsáhlým lesem, kam místní obyvatelé i vzdálenější návštěvníci rádi chodí na vycházky a výlety. Lesníci tady rozmístili na několika stanovištích panely naučné stezky. Rozcestí u Prvního buku je jejím počátečním i koncovým bodem. 

Třetí buk je velmi krásným stromem, který má ale některé větve prosychající či odumřelé. Redakce tohoto webu nemá o tomto stromu spolehlivé údaje (obvod kmene, výška jedince). 


Umístění

GPS souřadnice

49°19'22.801"N, 16°18'24.972"E

Adresa

Deblín 664 75

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Deblín
Nadmořská výška
451 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelné železniční stanice jsou Kuřim nebo Tišnov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Přes Deblín jezdí dvě autobusové linky: 312 Tišnov - Deblín - Veverská Bítýška - Kuřim. V Kuřimi a Tišnově jsou návaznosti na vlaky na trati Brno - Havlíčkův Brod. 

Druhou linkou je č. 411 Velká Bíteš - Deblín - Úsuší. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. 

Vystupte na zastávce Deblín, myslivna. 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze přímo u rybníka U Myslivny,  prostor ke stání vozů je tu ale nevelký. Druhou možností ke stání je plocha jižně od rybníka směrem k fotbalovému hřišti (nutno jet odbočením 100 m po polní cestě).

Parkovat lze také na odstavné ploše při silnici II/379 asi 600 m západně od empírové myslivny.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkovat lze přímo u rybníka U Myslivny,  prostor ke stání vozů je tu ale nevelký. Druhou možností ke stání je plocha jižně od rybníka směrem k fotbalovému hřišti (nutno jet odbočením 100 m po polní cestě).

Parkovat lze také na odstavné ploše při silnici II/379 asi 600 m západně od empírové myslivny.

Přístup pěšky

Od rybníka U Myslivny: jděte západním směrem do lesa po pěšině, která je označena jako cyklotrasa a postupně zvyšuje svoji kvalitu. Po 800 m minete vodní nádrž U Prvního buku. Celková vzdálenosti od rybníku k Prvnímu buku je asi 1,2 km. Pak pokračujte po lesní asfaltce po trase naučné stezky asi ještě 900 m.

Od parkoviště u silnice II/379: jděte lesní asfaltkou do lesa a na první velké křižovatce se dejte doprava. Celkem asi 900 m k Prvnímu buku a pak doleva pokračujte po lesní asfaltce po trase naučné stezky asi ještě 900 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Viz pokyny pro pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lesní asfaltka od parkoviště při silnici II/379 je sjízdná pro vozíčkáře. Pro zdolání celého úseku tam i zpět je nutný doprovod.

Rady a tipy

U Prvního buku začíná Lesnická naučná stezka, kterou doporučujeme projít. Hezká 2,3 km dlouhá vycházka. Nepočítáme v tom vzdálenost od parkoviště k východišti stezky.  

U Třetího buku je jeden z lomových bodů trasy stezky. Zatímco od Prvního ke Třetímu buku jdete po asfaltu a cestu zvládne i cyklista či vozíčkář, zpět se jde delší trasou lesem a tudy cyklista projede s problémy, vozíčkář vůbec. 


Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu