Skupina buků pod Babím lomem

Na rozcestí u Lelekovic roste početná skupina statných stromů


Při lesní cestě pod Babím lomem nad vesnicí Lelekovice roste zajímavá, dosti početná skupina mohutných buků. Nejsou sice vyhlášeny jako památné, ale přesto tvoří přírodovědně hodnotnou scenérii. 


Umístění

GPS souřadnice

49°18'35.555"N, 16°34'28.366"E

Adresa

Lelekovice 664 31

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lelekovice
Nadmořská výška
478 m.n.m.
Základní číselné údaje
Buků je přibližně 20.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Kuřim.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Lelekovice jezdí z Brna-Králova Pole, nádraží autobus č. 41. Vystupte v zastávce Lelekovice, náves.

Dostanete se sem i z Kuřimi, žst některými spoji autobusu č. 310. Z tohoto autobusu můžete ale vystoupit i ve vesnici Podlesí a stoupat na rozhlednu už odtud. V Podlesí, rozc. zastavuje i autobus č. 301 na lince Brno, Královo Pole nádraží - Lysice - Kunštát - Bystré.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto může parkovat buď v Lelekovicích, ve Vranově nebo v Podlesí. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme nechat vystoupit účastníky z autobusu ve Vranově, kde si též mohou prohlédnout klášter a hrobku a čekat na ně po přechodu hřebene Babího lomu v Lelekovicích. Můžete zvolit variantu, kdy nepůjdete skalami, ale právě přes rozcestí s buky. 

Přístup pěšky

Z Kuřimi, žst. přes Podlesí: jděte po modré značce. Z Kuřimi cca 4 km, z Podlesí 1,5 km. Poslední úsek - místy prudký výstup. 

Z Lelekovic: nejdříve po červené k rozhledně, pak sestupte po žluté. Buky rostou na křižovatce s modrou. Zpět se můžete vrátit do Lelekovice přes skalnatý hřeben Babího lomu. 

Z Vranova: podobná varianta výletu. Ve směru tam jděte přes křižovatku s Lelkovadlem, pak skalnatým hřebenem na rozhlednu a zpět okolo křižovatky s buky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je sjízdná lesní cesta od severu ze Svinošic (též žlutá značka). Ostatní pěšiny, zvláště pak na hřebenu Babího lomu buď nejsou pro kolo vhodné anebo jsou zcela nesjízdné. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pokud pojedete od křižovatky 49°19'21.600"N, 16°33'15.341"E, pak se s fyzicky dobře vybaveným doprovodem na rozcestí s buky můžete dostat. Nejdříve lesní asfaltka, pak lesní cesta, ale pořád do kopce. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu