Buk dvoják u Nelepče

Zajímavý strom mezi Nelepčí a Předklášteřím


Při procházce lesními cestami v příkrých svazích mezi Předklášteřím, Nelepčí a Dolními Loučkami můžeme občas narazit na pozoruhodné stromy, o nichž málokdo ví. Jedním z nich je buk dvoják ve stráni mezi Nelepčí a Předklášteřím. Strom není vyhlášen jako památný a roste poměrně daleko od turistických cest.

Umístění

GPS souřadnice

49°21'3.053"N,16°22'27.706"E

Adresa

Nelepeč-Žernůvka 666 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nelepeč
Nadmořská výška
430 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře použitelnou stanicí je Tišnov.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší vsi Nelepeč nejezdí autobusy. Nejbližší zastávkou je tedy buď Předklášteří, obecní úřad, kam jezdí autobusové linky z Tišnova nebo zastávka Nelepeč, Žernůvka, kam jezdí autobusová linka 312 na trase Tišnov - Deblín - Veverská Bítýška - Kuřim.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem můžete dojet do vsi Nelepeč a zde zaparkovat na prostranství, které můžeme nazvat návsí, kde se také na jediném místě lze s autem otočit.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do nejbližší vsi Nelepeč není možno přijet. Vůz by se tu neotočil. Parkujte v Žernůvce nebo v Předklášteří.

Přístup pěšky

Z Předklášteří: jděte z centra obce prudce vzhůru stoupající cestou po žluté značce až na rozcestí Nad Nelepčí. Rozcestí je v sedle, kudy prochází zelená značka. Tou nejděte a dejte k severozápadu po lesní cestě, která vychází z rohu louky, kde je zmíněné rozcestí značek. Podotýkáme, že ze sedla lesní cesta téměř není vidět. Z lesní cesty pak neodbočujte a k buku dojdete. Celkem asi 2 km do kopce a 700 m s kopce.

Také můžete jít z Předklášteří vzhůru po žluté značce a v polovině stoupání jít vpravo po naučné lesnické stezce kolem skupiny douglasek Jubileum a pak pokračovat po téže cestě, jen už bez značení naučné stezky. 

Z Nelepče: z místa, kde lze zaparkovat auto, se dejte vzhůru na louku s třešňovým sadem, u něhož objevíte průběh zelené značky. Po ní nejděte, ale dejte se polní cestou podél lesa. Pole máte po levé ruce, les po pravé. Minete kříž. Pak sejdete do lesa na křižovatku lesních cest. Dejte se dolů téměř přesně na sever. Minete studánku pod Pasníkem a brzy dojdete k buku. Celkem asi 1 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Obě přístupové cesty popisované pro pěší jsou sice sjízdné pro horská kola (místy s velkými potížemi), ale pěší výlet doporučujeme více.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře jsou terény severně od Nelepče nesjízdné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu