Borovice u Pekla

Statný, nádherný strom, jehož hledání může být poněkud dobrodružné, zejména pro badatele neznalé místního terénu


Peklo je údolí se strmými stěnami, které ústí zprava do Pustého žlebu v Moravském krasu. Jeho dolní část je součástí Národní přírodní rezervace Vývěry Punkvy, ale i v horní části, nedaleko vesnice Suchdol si obdivovatelé přírody mohou přijít na své. Zvláště pak, pokud si uvědomíme, že do národní přírodní rezervace je mimo značené cesty vstup zakázán.

V místě, kde nad roklí Peklo končí les a začíná mozaika luk, se jako zázrakem zachovala mohutná borovice lesní (Pinus sylvestri), která patrně díky značné nepřístupnosti okolního terénu unikla pozornosti těžařů. Dnes má strom ojedinělý vzhled, mohutnou korunu, šikmý, tlustý kmen a vynikající zdravotní stav.


Umístění

GPS souřadnice

49°23'14.408"N, 16°43'4.683"E

Adresa

Vavřinec 679 13

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Suchdol v Moravském krasu
Nadmořská výška
495 m.n.m.
Základní číselné údaje
Strom má výšku 14 m, obvod kmene 271 cm, jeho stáří je odhadováno na 150 let.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Blansko. Zastavují zde osobní vlaky i rychlíky.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Blanska, aut. st. jezdí na okraj Suchdola autobusová linka č. 233 (jezdí dál do Sloupu a do Žďárné a Benešova). Vystupte na zastávce s názvem Vavřinec, Suchdol. Poznámka: v Blansku je vlakové nádraží hned vedle autobusového a spoje obvykle navazují.

Příjezd osobním autem, parkování

V Suchdole lze bez problémů zaparkovat na návsi. Kdo chce ušetřit ještě pár kroků, může parkovat za humny na jižním okraji vsi.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat v Suchdole na návsi.

Přístup pěšky

Od malého rybníčku v Suchdole jděte cestou k jihovýchodu mezi domy a pak cestou mezi ploty. Na konci zástavby uvidíte několik mohutných stromů, památnou hrušeň a také blízký Zouharův závrt. Jděte ale ještě dál k lesu, kde mírně vpravo od cesty přicházející od Suchdola najděte pěšinku nořící se do lesa a jdoucí šikmo dolů. Jakmile dosáhnete dna strže, jděte proti proudu. Borovici pak najdete na hranici lesa a louky na jednom z "jazyků", jímž se louka noří do lesa. Připravte se na skutečnost, že můžete i trochu bloudit.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se k borovici dojet nedá.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je terén u borovice naprosto nesjízdný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu