Novomlýnský rybník

Krásné místo u Nové Bystřice s pohnutou historií

Kontaktní informace


Poznámky

Nejbližší obydlenou budovu znají místní lidé i turisté jako hotel Peršlák. Peršlák ale není katastrálním územím ani místní částí Nové Bystřice. .

V těsném sousedství hotelu Peršlák nedaleko nejsevernějšího bodu Rakouska se rozkládá na první pohled idylické území. Hostě si užívají pohodlí hotelu, mnozí se koupou v Novomlýnském rybníku, kolem jezdí spousty cyklistů, občas přijede autem skupina nadšenců, kteří se vrhají v lese na koberce nebývalého množství borůvek a brusinek. Další nejbližší civilizace je odtud nejméně dva kilometry.

Idyla se ale u Novomlýnského rybníka dlouhá léta rozhodně nekonala.

Historie vesnice Nové Mlýny (Neumühls) začíná na konci 12. a na začátku 13. století, kdy zalesněné území na pomezí mezi jihočeskými pánvemi a Vysočinou kolonizovali německy mluvící přistěhovalci. Už r. 1175 šla s kolonizací civilní ruku v ruce kolonizace náboženská. Hrabě Konrád z Raabsu daroval část svého majetku v okolí dnešní Nové Bystřice řádu johanitů. Rybník byl založen kolem r. 1359. Mlýn na rybníce nechal postavit Adam Pavel Slavata roku 1635 a podle mlýna byl nazván jak rybník, tak i vesnice.

Na konci období 1. republiky skončilo dlouhé období mírového soužití Čechů a Němců. Roku 1938 bylo území Sudet odtrženo od československého státu a přičleněno k německé říši. To byl také případ Nových Mlýnů. Roku 1945 byli Němci z Nových Mlýnů v divokém odsunu vyhnáni. Stalo se tak již 28. května. A již na začátku 50. let se česko-rakouská hranice proměnila na železnou oponu. Nové Mlýny byly vysídleny podruhé a r. 1953 srovnány se zemí. Na státní hranici byly mj. vybudovány asfaltové silnice – signálky, které sloužily příslušníkům Pohraniční stráže k rychlým výjezdům. Vojáci sloužili socialistické vlasti mj. v budově, kde dnes nad Novomlýnským rybníkem dobře prosperuje hotel Peršlák.

Po nastolení svobodných poměrů už Nové Mlýny nebyly obnoveny, rybník ale existuje a slouží mj. ke kvalitnímu koupání. Hráz má opravenu, tak alespoň nějaká památka na ves se sedmisetletou historií zůstala.

Jako všude na československé jižní a západní hranici měl pobyt pohraničníků jeden kladný vliv. U železné opony se zachovala díky 40 leté izolovanosti od okolí nádherná příroda, dnes s lesy plnými borůvek a brusinek. Velmi brzy ji po r. 1989 objevili turisté a cyklisté, kteří po signálkách s oblibou chodí a jezdí. Novomlýnský rybník patří na seznamu cykloturistických míst České republiky k těm nejvyhledávanějším. Vede tu dálková cyklotrasa Praha – Wien, od níž 2 km severně od bývalých Nových Mlýnů odbočuje pro cyklisty významná lesní silnice do Třeboňské pánve.

Na naučné tabuli na hrázi si podle dobových fotografií můžete učinit představu o bývalém vzhledu Nových Mlýnů.

Na pravém břehu rybníka, u hráze v místě, kde se silnice ve směru k Dolnímu pstruhovému rybníku noří do lesa, roste pozoruhodná lípa.

Doporučujeme navštívit zeměpisně zajímavé místo jen 200 m od hráze – nejsevernější bod Rakouska.

Podle:

Naučná tabule na hrázi Novomlýnského rybníka, 29. 7. 2014










Umístění

GPS souřadnice

49°1'17.608"N, 15°1'21.369"E

Adresa

Nový Vojířov
Nová Bystřice 378 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nový Vojířov
Nadmořská výška
493 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodní plocha má rozlohu asi 5,2 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Můžete jet po úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Vystupte na konečné stanici Nová Bystřice.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nebližším trvale osídleným místem je hotel Peršlák, ten je ale bez autobusového spojení. Poněkud dále leží vesnice Nový Vojířov, kam jezdí několik málo spojů jen v pracovní dny. Z Nového Vojířova lze dojít k Novomlýnskému rybníku lesní cestou pěšky.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližším místem, kam lze dojet autem, je parkoviště před hotelem Peršlák.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může přijet k hotelu Peršlák. Silnice od Nového Vojířova je sice velmi úzká, ale i pro autobusy sjízdná

Přístup pěšky

Z Nového Vojířova: jděte pěšky přes les krásnou pěšinou. Její jedinou chybou je, že vede pod dráty vysokého napětí.

Od hotelu Peršlák: jděte dolů k rybníku asi 300 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Novomlýnský rybník a blízký hotel Peršlák jsou důležitými body na dálkové cyklotrase Greenways č. 32 Praha - Wien. Tomu odpovídá vysoká frekvence cyklistů "místních" i "dálkových".

Poznámky pro vozíčkáře

Novomlýnský rybník si vozíčkář po výstupu z auta u hotelu Peršlák může pohodlně prohlédnout. Pro cestu zpět k autu vzhledem ke sklonu silnice doporučujeme doprovod. Zároveň ale doporučujeme výlet k Dolnímu pstruhovému rybníku.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu