Plachý šraňk

Orientačně důležité rozcestí v lese mezi Kunžakem a Kaprounem


Místo s neobvyklým názvem Plachý šraňk v lesích mezi Kaprounem a Kunžakem je křižovatkou a zároveň orientačním bodem na turistické cestě. Kdysi tu byla hraniční závora mezi soukromými a panskými pozemky. I dnes tu vede hranice, tentokrát katastrální mezi k. ú. Klenová u Hůrek a k. ú. Mosty.  Kromě informační tabule zde turisté najdou malé kryté odpočívadlo.

Podle:

Naučná tabule na rozcestí Plachý šraňk, 1. 8. 2014




Umístění

GPS souřadnice

49°4'59.068"N, 15°11'57.872"E

Adresa

Klenová, Mosty
Nová Bystřice, Kunžak 378 33

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Klenová u Hůrek, Mosty
Nadmořská výška
681 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka je na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Jmenuje se Kaproun. Je kuriózní, jako provoz na celé trati, viz samostatné heslo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší zastávka autobusu se jmenuje Kunžak, Kaproun, háj., rozuměj hájovna. Ta je také kuriózní, protože na ní zastavuje jeden (!) pár spojů denně, a to jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Omezeně lze parkovat při vyústění jedné z lesních cest na silnici Kaproun - Kiunžak. Místo má souřadnice 49°5'7.681"N, 15°11'20.066"E.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus na silnici Kunžak - Kaproun v oblasti poblíž Plachého šraňku nemá žádnou možnost k zaparkování.

Přístup pěšky

Do lesů u Plachého šraňku můžete podniknout výlet od improvizovaného parkoviště od blízké silnice (podobně jako na Vysoký kámen) nebo  z vesnice Lomy, kde zastavují autobusy na trase Jindřichův Hradec - Kunžak a kde je též nádraží úzorozchodné železnice Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. Přístupová cesta z Lomů je dlouhá 5 km (nejdřív po žluté, pak po červené značce). Pod Vysokým kamenem je rozcestí s třemi červenými značkami, k Plachému šraňku vede značka odsud přímo dolů do lesa. Docela hezký výlet je možno uskutečnit po červené značce od severu s počátkem v Kunžaku.

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole se můžete k Plachému šraňku vydat po dobře sjízdných lesních cestách. Ze silnice Kaproun - Kunžak odbočte k jihovýchodu kousek na sever od rozcestí pod Vysokým kamenem (souřadnice 49°5'17.038"N, 15°11'21.162"E). Stačí jet do lesa asi 1 km.

Z osady Na Jitrách jeďte víceméně 2 km k jihu po červené značce. Cesta vede po dobře sjízdných lesních asfaltkách nebo šotolinových cestách.

Poznámky pro vozíčkáře

Obě cesty popsané pro cyklisty jsou sjízdné pro vozíčkáře s doprovodem.

Rady a tipy

Doporučujeme se do lesů v oblasti Plachého šraňku vydat na borůvky.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu