Dub pod Landštejnem

Mohutný exemplář na křižovatce silnic pod hradem

Kontaktní informace


Poznámky

Dub není vyhlášen jako památný strom.

Pod hradem Landštejnem se stýkají silnice ze tří směrů. Jedinou "opravdovou" křižovatku v podhradí v osadě Landštejn střeží jednak krásné selské stavení a jednak mohutný dub. Patří k mnoha krásným exemplářům krajiny České Kanady. V jiné místě Česka by již patrně byl vyhlášen památným stromem, byl by pravidelně měřen jeho obvod, měřena jeho výška, odhadováno stáří a pečováno o jeho zdravotní stav. Na Jindřichohradecku je ale podobných stromů spousta a tak se spokojme s faktem, že na frekventované křižovatce pod Landštejnem roste opravdu skvostný dub.

Umístění

GPS souřadnice

49°1'38.757"N, 15°13'42.951"E

Adresa

Pomezí pod Landštejnem
Staré Město pod Landštejnem 378 81

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pomezí pod Landštejnem
Nadmořská výška
625 m.n.m.
Základní číselné údaje
Údaje o dubu nejsou známy.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší k Landštejnu je stanice Slavonice, konečná na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. Do Kostelce na přestup se dostanete např. rychlíkem ze stanic na trati Brno - Jihlava - České Budějovice.

Také můžete cestovat úzkorozchodnou železnicí Jindřichův Hradec - Nová Bystřice a vystoupit např. ve stanici Hůrky nebo v zastávce Albeř.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Na Landštejn jezdí několik autobusových linek. V r. 2014 sem jezdil v neděli jeden dálkový spoj z Prahy, zpět ale ne. Dále přes Landštejn vede linka busu, který kromě cestujících přepravuje i jízdní kola České Budějovice - Třeboň - Nová Bystřice - Slavonice - Znojmo. Linka jezdí jen v některých dnech, jízdní řád doporučujeme pečlivě prostudovat. A konečně sem jezdí linka Jindřichův Hradec - Nová Bystřice - Slavonice, jen některé spoje. V sobotu a v neděli počítejte jen s malým množstvím možností, jak se na Landštejn autobusem dostat.

Příjezd osobním autem, parkování

Na Landštejně se sbíhají tři přístupové silnice: od Starého Města pod Landštejnem, od osady Klášter a od osady Blato. Návštěvníci hradu a vesnice musejí využít placené parkoviště pod hradem. Jinde je zákaz stání, kromě prostoru u hotelu Landštejnský dvůr, které využívají výhradně hosté hotelu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zájezdový bus musí parkovat na placeném parkovišti pod hradem.

Přístup pěšky

Landštejn je místem, kde se sbíhá několik turistických tras.

Ze Slavonic: jděte po červené značce do Starého Města, většinou po lesních cestách, po téže značce stoupejte ze Starého Města většinou po silnici ke hradu. Ze Slavonic 11 km, ze Starého Města 3 km.  Zvláště hezká je cesta ze Slavonic do Starého Města přes lesy, okolo rybníků a bunkrů s možností odbočit na Pfaffenschlag.

Ze železniční zastávky Albeř: jděte stále po modré značce. Cesta vede bohužel většinou po silnici, zato ale uvidíte Klášter a muzejní expozici bunkrů československého opevnění z r. 1938 (placený vstup). Celkem 8 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolí Landštejna je cyklistickým rájem. Zvláště pak severně od hradu si vyznavači výletů na kolech nesmírně oblíbili. Je tu mírně zvlněný terén, málo frekventované silnice III. třídy a spousta asfaltových nebo šotolinových lesních cest. Zvláště doporučujeme výlet mezi Landštejnem a Rožnovem (trasa 1115), jízdu od Žišpašského rybníku (osada Blato) na Landštejn a zpět či výlet od Landštejna k rybníku Pstruhovci. Stoupání od Starého Města či naopak od Kláštera je poněkud nepříjemné (mezinárodní cyklotrasa č. 32 Praha - Wien). Parkování a hlídání kol je možné pod hradem.

Poznámky pro vozíčkáře

Od parkoviště k dubu mohou jet po silnici i vozíčkáři.

Rady a tipy

Je zřejmé, že pokud přijedete na Landštejn, určitě neopominete navštívit zříceninu hradu, ale doporučujeme projít také pěší Landštejnský okruh (značen zeleně) s velmi příjemnými místy: rybník Punčoška, rybník Pstruhovec, rybníčky nad Vitíněvsí nebo podívat se na zajímavé skalní útvary na žluté značce do Hůrek - na Obra a Kloboukovou skálu.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu