Bezejmenný rybník u Terezína

Velmi pěkná vodní nádrž severně od vsi v České Kanadě


V krajině České Kanady mezi Kunžakem a Dačicermi nalezneme velké množství rybníků, některé byly vybudovány v historických dobách, některé jsou nové. Většina z nich slouží k chovu ryb, jen několik vodních ploch je vyhrazeno pro koupání a rekreaci. Většina turistů vyhledává rybník Zvůli, kde je i kemp. Malý rybník vhodný pro koupání jen kousek jižně od Valtínova je navštěvován málo.

Zkuste si někdy v parném létě mezi vesnicemi Terezín a Valtínov udělat vycházku, u rybníka je velmi příjemně.


Umístění

GPS souřadnice

49°5'9.411"N, 15°14'55.309"E

Adresa

Valtínov
Kunžak 378 53

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Valtínov
Nadmořská výška
662 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do zastávky Dačice-město na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice nebo do stanice Kunžak-Lomy na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice. V obou případech vás čeká další přesun pěšky nebo autobusem. Z Jindřichova Hradce je lepší jet autobusem rovnou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do osady Terezín ani do osady Zvůle nejezdí žádný autobus. Do blízkého Valtínova (2 km) jezdí spoje z autobusového nádraží z Dačic nebo z Jindřichova Hradce, samozřejmě i z Kunžaku, kde mj. zastavují dálkové spoje Brno - České Budějovice. Intervaly mezi spoji činí 1 až 2 hodiny. Dostanete se sem ale jen v pracovní dny. Nejbližší zastávka se jmenuje Kunžak, Valtínov.

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme zaparkovat buď v Terezíně nebo ve Valtínově.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusům doporučujeme parkování ve Valtínově.

Přístup pěšky

Z nejvyššího místa v Terezíně (místo leží na hlavním evropském rozvodí, ale v terénu není na tento zeměpisný jev žádné upozornění) jděte polní cestou asi 400 m téměř na severovýchod ze vsi.

Z Valtínova jděte po turistické zelené značce na jihozápad. Těsně před rybníkem u skupiny domů asi 1,6 km od Valtínova značka zabočuje doleva na východ, vy jděte k rybníku rovně stále na jihozápad. Celkem asi 2 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty popisované pro pěší jsou sjízdné na horských kolech.

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře jsou terény mezi Valtínovem a Terezínem nesjízdné.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu