Zřícenina hradu Vítkův hrádek

Zbytky hradu nad Hamerským potokem u Jindřichova Hradce


V lese na skalnatém ostrohu nad Hamerským potokem asi 7 km východně od Jindřichova Hradce se ukrývají zbytky hradu zvaného Vítkův hrádek. 

Hrad byl vystavěn Vítkem z Hradce (1223 - 1267). Roku 1267 ho přebírá Řád německých rytířů, který tu pobývá asi do r. 1405. Tento řád měl komendu v Jindřichově Hradci. Roku 1416 je na hradě uváděn Sezema z Chotěmi. Roku 1458 se hrad uvádí jako pustý. Lidé z okolí ho rozebrali na stavební materiál.

Hrad zaujímal téměř trojůhelníkovitý půdorys. Situaci na jeho zbytcích znesnadnila spousta hledačů pokladů, kteří na hradě provedli výkopové práce. 

Dodnes v terénu můžeme vidět zbytky zdiva na jihozápadě paláce, některé klenby a dva valy. 

Pod zříceninou vede červená turistická značka v údolí Hamerského potoka. Mezi lidmi se vžil název Jindřišské údolí. Situaci tady dobře znají vodáci, kteří jednou ročně splouvají Hamerský potok, když je  jim do koryta puštěna dostatečné množství vody z Ratmírovského rybníka. 

Velmi příjemné je, že nad údolím jezdí vláčky na úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice, takže výlet údolím lze zkombinovat s dopravou do nebo ze stanic Jindřiš, Jindřiš-zastávka, Blažejov, Malý Ratmírov. 


Podle:

zřícenina hradu Vítkův hrádek - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 5. 8. 2022

Fiala, Z. a kol. (1986): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. Jižní Čechy, Svoboda Praha, s. 209



Umístění

GPS souřadnice

49°8'40.323"N, 15°5'41.560"E

Adresa

Blažejov 378 52

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Blažejov
Nadmořská výška
512 m.n.m.
Základní číselné údaje
R. 1267 hrad přebírá řád německých rytířů. Hrad zanikl po roce 1416.

Přístup

Příjezd vlakem

Přijeďte do stanice Jindřichův Hradec (trať Veselí nad Lužnicí - Jihlava) a odtud se vydejte úzkorozchodnou tratí směr Nová Bystřice. Vystupte v jedné z následujících zastávek: Jindřiš, Jindřiš-zastávka, Blažejov, Malý Ratmírov. Nejlepší je vychutnat si jízdu vláčkem do Malého Ratmírova a odtud jít pěšky po proudu do Jindřiše. Pokud byste chtěli vidět jen Vítkův hrádek, pak nejbližší stanicí je Blažejov. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusy jezdí do Jindřiše, Blažejova a Malého Ratmírova, ale fungují ve velmi řídkých frekvencích, o víkendu vůbec.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze v Jindřiši, pod Blažejovem nebo v Malém Ratmírově.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Doporučujeme nechat účastníky zájezdu vystoupit v Malém Ratmírově (kde se dá i koupat) a jet čekat do Jindřiše. Ale samozřejmě nejblíže ke zřícenině je to z Blažejova. 

Přístup pěšky

Údolím vede červená značka. Na začátek trasy v Jindřiši je to z Jindřichova Hradce 6,5 km po značce nebo 5 km po silnici. Celá trasa údolím z Jindřiše do Ratmírova měří 7 km.

Pokud ale chcete jít jen na Vítkův hrádek, pak jděte z Blažejova. Ze středu obce je to na zříceninu asi 1 km (zelená a potom červená značka se slepou odbočkou). 

Příjezd na kole, parkování kol

Jindřišské údolí je na kole nesjízdné, zvláště pak dolní část pod zříceninou. Doporučujeme přijít pěšky. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vítkův hrádek je pro vozíčkáře nedostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu