Velký Klikovský rybník

Rekreační vodní plocha v České Kanadě


V poměrně čisté krajině České Kanady dosud najdeme několik hezkých vodních toků a na nich překrásné rybníky. Protože okolní horninou je žula, která se mechanickým zvětráváním rozpadá na písek, mají rybníky v České Kanadě obvykle pískové dno, což z nich činí velmi příjemné vodní nádrže ke koupání. Není divu, že některé z nich jsou obleženy návštěvníky. 

Velký Klikovský rybník na horním toku Koštěnického potoka je navštěvován méně. Masový turistický ruch sem dosud nedorazil, přesto koupání je tu příjemné. Severní a východní břeh je tvořen stinným lesem, jižní je tvořen loukami. V lese i na loukách stojí několik rekreačních chat, které mají mnohdy svůj přístup k vodě a tím omezují veřejné využití rybníka. Nejlepší přístupy k možnosti zaplavat si jsou u levého břehu na hrázi nebo na pravém severním břehu v lese. 


Umístění

GPS souřadnice

49°5'42.430"N, 15°8'42.520"E

Adresa

Člunek 378 61

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Člunek
Nadmořská výška
585 m.n.m.
Základní číselné údaje
Plocha rybníka je asi 5 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte po úzkorozchodné trati Jindřichův Hradec - Nová Bystřice a vystupte ve stanici Kunžak

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem z Jindřichova Hradce do vesnice Člunek.  

Příjezd osobním autem, parkování

Ze silnice II/164 odbočte v Člunku na jih, po 1 km odbočte vlevo a pak po 1,5 km v lese vpravo. Nikde není zákaz vjezdu, takže lze dojet až na hráz (situace r. 2014). 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro bus je příjezdová silnice od Člunku velmi úzká, ale projedete. Otočit vůz budete moci na křižovatce lesních silnic před odbočením vpravo k rybníku. 

Přístup pěšky

Z Člunku: viz příjezd autem, jiná možnost není. Asi 2,5 km. 

Z Kunžaku, žst.: jděte na jih po lesní cestě (též cyklotrasa 1119 - odbočka) až po 1,5 km dojdete na křižovatku lesních silnic, kde se dáte vpravo (též cyklotrasa 1119). Na další křižovatce po 0,8 km vlevo a pak po 100 m vpravo. Celkem asi 2,7 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pěšky. Doporučujeme také využít lesní silnici s cyklotrasou 1241 od Kaprounu nebo od žel. zast. Senotín. Od žel. zast. Kaproun přímý příjezd neexistuje. 

Poznámky pro vozíčkáře

Autem lze přijet na hráz a rybník si prohlédnout. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu