Langrův dům v Jindřichově Hradci

Mimořádně krásná stavební památka s gotickým jádrem a renesančními arkádami

Kontaktní informace

:+420 384 361 033
Oficiální stránky
inspirace@esnet.cz

Langrův dům je jedním z nejkrásnějších domů v Jindřichově Hradci a v jižních Čechách. Kromě stavební stránky z dob gotiky renesance v něm dýchá neobyčejná atmosféra složená ze staré minulosti a klidné přítomnosti.

Má dvě popisná čísla, protože původně tu stály dva pozdně gotické domy. Ke spojení domů a renesanční přestavbě majitelé přistoupili později. Současně přistavěli i  nárožní arkýř. Přední a zadní trakt domu je přibližně z let 1530-1540. Mnozí návštěvníci Langrův dům obdivují zvenku, neboť jsou na něm pozoruhodná sgrafita datovaná k roku 1579 s výjevy ze Starého zákona, v Jindřichově Hradci ojedinělá. Určitě se nechte unést atmosférou uvnitř, kde můžete posedět v kavárně či obdivovat galerii. A rozhodně nahlédněte na neobyčejně malebnou nádvorní arkádovou pavlač, která byla postavena o něco později. K majitelům domu patřila i vdova po Jáchymovi z Hradce Anna z Rožmberka, která se sem přestěhovala po manželově smrti v roce 1565. Spojení domů provedl bohatý hradecký měšťan Čech z Kozmáčova.

Podle:

http://infocentrum.jh.cz/cs/pamatky-a-zajimavosti-mesta/sakralni-pamatky-a-vyznamne-historiske-stavb..., 21. 9. 2015



Umístění

GPS souřadnice

49°8'38.379"N, 15°0'12.063"E

Adresa

náměstí Míru 138, 139
Jindřichův Hradec 377 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jindřichův Hradec
Nadmořská výška
473 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejstarší části domu jsou z l. 1530-1540.

Přístup

Příjezd vlakem

Jindřichův Hradec je železničním uzlem, jímž prochází hlavní trať z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy. Z Prahy se do Jindřichova Hradce dostanete rychlíky s přestupem ve Veselí n. L., z Brna, Plzně a Českých Budějovic můžete cestovat rychlíkem bez přestupu. Stanice se jmenuje Jindřichův Hradec. Je od centra města vzdálena asi 1 km.

Kromě hlavní trati z nádraží vychází dvě tratě místní. Jsou úzkorozchodné. Jedna směřuje na sever do Obrataně a je využívána převážně k běžnému dojíždění do práce a škol, druhá vede na jih do Nové Bystřice a má výrazně turistický ráz.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Jindřichova Hradce se dostanete dálkovými autobusy např. z Prahy, Brna a Českých Budějovic. Autobusové nádraží se nachází v těsné blízkosti vlakového. Po městě jezdí městská autobusová doprava, ale na jejích zastávkách zastavují i autobusy mířící ven z města. Náměstí nejblíže je zastávka Jindřichův Hradec, nábřeží na břehu rybníka Vajgar.

Příjezd osobním autem, parkování

Díky velkému množství návštěvníků je parkování ve městě značným problémem. V centru všude navíc musíte zaplatit a přesto je v sezónní špičce všude plno. Největší parkoviště jsou na náměstí Míru, u muzea fotografie, největší a neznámější plocha je u ulice Bezručovy východně od centra.

Kdo se chce vyhnout placení a nervům, nechá auto v některé z ulic poblíž nemocnice, tj. jižně od centra, odkud to je do centra cca 900 m pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy parkují na ploše u ulice Bezručovy.

Přístup pěšky

Langrův dům se nachází na jihovýchodní straně centrálního jindřichohradeckéhho náměstí Míru.

Ze železniční stanice Jindřichův Hradec: jděte víceméně stále na jih ulicemi Nádražní, Klášterskou, přes Masarykovo náměstí na pěší zónu ulicí Panskou a na náměstí Míru.

Příjezd na kole, parkování kol

Blízko zámku, ale na opačném břehu Nežárky vede dálková cyklotrasa 32 Praha - Wien. Přes náměstí Míru vede z Jindřichova Hradce do Telče trasa 1113. Na několika místech ve městě jsou stojany na kola, která ale doporučujeme nenechávat bez dozoru.

Poznámky pro vozíčkáře

V ulicích a náměstích Jindřichova Hradce je obvykle hrubá dlažba a někde i příkré sklony. Vozíčkář by se tu mohl pohybovat jen s velmi zkušeným doprovodem. K arkádám uvnitř Langrova domu se vozíčkář dostane.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu