Výhon a Akátová rozhledna

Výrazný kopec u Židlochovic s mimořádně zdařile pojatou vyhlídkovou věží


Kopec Výhon u Židlochovic jižně u Brna byl vždy velmi přitažlivým místem, neboť jako jeden z mála podobných jižně od Brna poskytoval slušný rozhled do okolí. Bylo odtud vidět na Pálavu i k Malým Karpatům a na druhou stranu do Brna, to vše v krajině plné starých sadů, vinic nebo polí, místy se zbytky původního rostlinstva v chráněných územích. Město Židlochovice atraktivitu kopce ještě umocnilo vybudováním rozhledny.

K dílu přistoupil investor po získání evropské dotace, díky níž z celkových nákladů 2,5 mil. Kč zaplatil "jen" 7,5%. Autorem návrhu rozhledny je brněnský architekt Pavel Jura. Ten vytvořil skutečně neobvyklou stavbu, která není přitom extravagantní a na vrcholu kopce přesně esteticky "sedí". Akátové trámy obkládají vzdušné ocelové točité schodiště schované uprostřed. Akát, nepůvodní, invazivní dřevina jižní Moravy, dostal něco jako generální pardon a stal se elegantním symbolem Výhonu. Půdorys stavby, které se začalo říkat Akátová rozhledna tvoří kruh o průměru 3,7 metru. Hlavním dodavatelem byla firma Haal z Brna, spoludodavatelem šlapanická společnost Dřevostavby Domus.

Rozhled na Výhonu je vynikající.

Na západě a severu jsou vidět téměř všechny obce mezi rozhlednou a Brnem. Dominantní jsou věže poutního kostela v Brně-Tuřanech, obilní sila u Chrlic, Rajhrad s věžemi kláštera, cementárna v Mokré a Pracký kopec s Mohylou míru. Zatímco nejbližší obec Blučina je skryta za svahem, daleko za ní uzavírá obzor Drahanská vrchovina a za Brnem v celkové vzdálenosti 30 km kuželovitý kopec Babí lom s rozhlednou a 48 km vzdálený Sýkoř. V Brně zcela určitě nepřehlédnete Špilberk, Petrov, vlevo od centra výškovou budovu fakultní nemocnice a také 18,5 km vzdálený "UFO" vodojem v Kohoutovicích.     

Přesně na západě uvidíme sloupy nebo "bochníky" vodní páry nad jadernou elektrárnou Dukovany. Chladící věže však vidět nejsou.

Na jihu jako na dlani  přehlédneme nejbližší města a vesnice Židlochovice, Vojkovice, Hrušovany, Unkovice i Přísnotice, dále Vranovice. Schovaná v údolí Svratky je Nosislav a téměř není možno vidět vodní nádrže Nové Mlýny. Pálava ovšem jako velká dominanta majestátně uzavírá jižní obzor. Při daleké dohlednosti uvidíme kopce v Rakousku: Leiser Berge a kuželovitý kopec Höllenstein a hrad Falkenstein. Budeme-li mít opravdu velké štěstí, zahlédneme Alpy v Rakousku, na severovýchodě Hostýnské vrchy a na jihovýchodě Malé Karpaty na Slovensku.

Podle:

http://rozhledny.webzdarma.cz/vyhon.htm, 23. 8. 2016

http://www.zidlochovicko.cz/dokumenty/rozhledna/kam_dohledneme.pdf, 23. 8. 2016
    
    







Umístění

GPS souřadnice

49°2'30.675"N, 16°38'20.457"E

Adresa

Židlochovice 667 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Židlochovice
Nadmořská výška
355 m.n.m.
Základní číselné údaje
Výška rozhledny je 17,7 m (i s dvoumetrovým hromosvodem), ochoz je ve výšce 14,5 m, vede sem 76 schodů. Stavba byla otevřena r. 2009.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Židlochovice. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do Židlochovic

Zajímavým výchozím místem pro výlet na Akátovou rozhlednu je také Blučina. Sem se dostanete autobusem 514 Rajhrad, žel. st. - Blučina - Židlochovice. Vystupte na zastávce Blučina, obchodní středisko.

Příjemné je, že na obě výchozí místa se hromadnou dopravou dostanete celkem pohodlně v pracovní i víkendové dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte v Blučině u obchodního střediska nebo v Židlochovicích u kostela či na náměstí Míru nebo v jeho blízkosti.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Vedoucímu zájezdu doporučujeme nechat vystoupit účastníky akce v Židlochovicích na náměstí, nechat je prohlédnout zámecký park, nechat je přejít Výhon po zelené značce a čekat s autobusem u obchodního střediska v Blučině. Někoho by mohlo lákat jet k rozhledně autem, protože jedna z cest přicházejících od východu na vrchol je asfaltová. Na jejím začátku na východním konci Blučiny je ale na ní zákaz vjezdu motorových vozidel.

Přístup pěšky

Ze Židlochovic, nám. Míru stoupejte nejprve zástavbou a potom mezi sady po zelené značce asi 2 km. Hezká cesta z náměstí  je i po žluté značce a pak po naučné stezce přes Židlochovické popraviště, což je  2,3 km.

Z Blučiny vede přístupová zelená značka po opuštění zástavby strmě mezi křovinami a sady, míjí přírodní památku Nové hory a vrcholu dosáhne za 2,3 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Jeďte 3 km neznačenou strmě stoupající asfaltovou cestou od východního konce Blučiny. Převýšení 175 m.

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol je dosažitelný s fyzicky velmi vyspělým doprovodem po cestě, kterou doporučujeme pro cyklisty.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu