U Tří Rumunů

Pietní místo jižně od Moravských Knínic upomínající na boje rumunské armády u Brna na sklonku II. světové války


Jak víme z dějin konce II. světové války, na osvobozování naší vlasti se podílelo několik armád. Od východu přišla svoboda se sovětskou armádou, od západu přijížděli Američané. Role ostatních národností nebývá nijak výrazně vyzdvihována. 

Brno a okolí spolu se Sověty osvobozovali od německých okupantů Rumuni. Část z nich položila v posledních dnech války u Brna své životy. 

V katastru obce Moravské Knínice, v místní trati zvané Na Pískách, byl 5. 5. 1946 postaven malý pomníček, který připomíná smrt tří vojáků rumunské národnosti. Mustato Ilie byl svobodníkem z vesnice Ciresov v okrese Olt. Padl 50 m od současného pomníku. Druhý voják, taktéž v hodnosti svobodníka Michal Constantin nalezl smrt v trati Tříčtvrtníky u Jinačovic. Jména třetího muže, který také padl poblíž pomníku, neznáme, protože nikdo neobjevil jeho doklady. Ostatky bojovníků byly na konci války uloženy v lese do společného hrobu. Roku 1951 ale byly vyzvednuty a dnes spočívají na pietním místě na brněnském Ústředním hřbitově, skupina 56. 

Nápis na pomníku je dostatečně výmluvný: Čest rumunským vojínům 1945. 


Podle:

Moravské Knínice (moravskekninice.cz), 6. 1. 2022




Umístění

GPS souřadnice

49°16'42.1"N 16°30'23.5"E

Adresa

Moravské Knínice 664 34

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Moravské Knínice
Nadmořská výška
380 m.n.m.
Základní číselné údaje
Pomník byl odhalen r. 1946.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice je Kuřim.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem do obce Moravské Knínice. Jezdí tu linka 312 na trase Kuřim, žst. - Veverská Bítýška - Deblín - Tišnov, žst. Provoz má celotýdenní.

Na výlet se také můžete vydat z obce Jinačovice, kde dopravní spojení zajišťuje linka 302 Brno, Bystrc, Zoologická zahrada - Kuřim.

Příjezd osobním autem, parkování

S autem zaparkujte v obci Moravské Knínice.nebo v obci Jinačovice. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus může zaparkovat v obci Moravské Knínice nebo v obci Jinačovice

Přístup pěšky

Z Moravských Knínic: jděte po modré značce asi 500 m na jih ke kapli sv. Cyrila a Metoděje a pak dále asi 700 m po modré značce k okraji lesa k myslivecké chatě a pak dál ještě 700 m. 

Z Jinačovic: jděte po zelené značce víceméně stále na západ na rozcestí s modrou a dále vpravo po modré. Celkem asi 3 km. 

Doporučujeme absolvovat naučnou stezku ze začátkem a koncem v Moravských Knínicích. Její trasu přesně uvádí mapy.cz, v terénu je značení nedostatečné, celková délka asi 5,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty doporučované pro pěší jsou zde sjízdné i pro horská kola. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pomník U Tří Rumunů není pro vozíčkáře dosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu