Pielgrzymy (Poutníci)

Mohutná skalní skupina na polské straně Krkonoš


Pielgrzymy (Poutníci) jsou mohutným skalním útvarem na severním úbočí Stříbrného hřbetu, poblíž hlavní hřebenové červeně značené trasy. Geologové pro tento typ skály mají název tory. Ty vznikly mrazovým zvětráváním horniny, v případě Pielgrzymů žuly. 

Pielgrzymy při troše fantazie jsou skutečně podobné zástupu shrbených poutníků, kteří se šplhají na hlavní krkonošský hřbet. Zkušené oko na skalách pozná pukliny, skalní mísy a prohlubně a skalní dutiny. 

V okolí rostou horské smrky s borůvkami, vřesem a brusinkami a chráněné rostliny v podrostu. 

Podle: 

https://www.treking.cz/regiony/pielgrzymy.htm, 29. 3. 2018


Umístění

GPS souřadnice

50°46'4.694"N 15°41'35.952"E

Adresa

Karpacz 58-540

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Karpacz
Nadmořská výška
1145 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skály jsou vysoké 20 - 25 m, délka skalní hradby činí asi 60 metrů.
Kategorie chráněného území
Karkonoski park narodowy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železničních stanic Trutnov hl. n. nebo Svoboda nad Úpou a pak pokračujte do Pece pod Sněžkou autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem do Pece pod Sněžkou. Na polské straně jezdí poměrně velké množství autobusů mezi městy Jelenia Góra a Karpaczem, a to v pracovní dny i o víkendu. Vystupte v zastávce Karpacz Górny

Příjezd osobním autem, parkování

Autem do Pece pod Sněžkou, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Vjezd do Obřího dolu pouze na speciální povolení vydané Správou Krkonošského národního parku. Můžete jet i do Špindlerova Mlýna. Nahoru na hřeben je ale zákaz vjezdu (pokud tam nejste ubytováni), pokračovat musíte autobusovou linkou.

Na polské straně je východištěm pro túry Karpacz Górny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem do Pece pod Sněžkou nebo do Špindlerova Mlýna, zde nutno zaparkovat na placeném záchytném parkovišti. Ze Špindlerova Mlýna ke Špindlerově boudě na hlavním hřebeni jezdí speciální autobus.

Na polské straně je východištěm pro túry Karpacz Górny. 

Přístup pěšky

Pielgrzymy jsou nepřehlédnutelnou dominantou při žluté značené trase z místa zvaného Polana na Slonecznik (Polední kameny). Jedno z východisek si můžete zvolit Sněžku (horní stanice lanovky z Pece p. S.), odkud je to k Poledním kamenům  po červené značce asi 6,5 km a pak sestupte ke Pielgrzymům asi 1 km po žluté. Túru můžete začít také u Špindlerovy boudy, odkud půjdete po červené hřebenovce asi 3 km a pak půjdete dolů po žluté asi 1 km. .

Z Pece pod Sněžkou vystupte Obřím dolem do Obřího sedla, odkud pokračujte po červené značce k Poledním kamenům. Odtud jděte dolů po žluté značce. Celkem asi 16 km.

Z Karpacze Górného vede na hlavní hřeben přes Pielgrzymy poměrně prudký výstup - nejdříve na louku Polana po modré, dál po žluté. Celkem asi 3,5 km, ke Sloneczniku 4,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

 Na Pielgrzymy platí zákaz vjezdu cyklistů. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pielgrzymy nejsou pro vozíčkáře dostupné.

Rady a tipy

Pokud máte při hřebenové túře dostatek času můžete jít místo trasy po červené jít túru takto: Polední kameny - Pielgrzymy - Polana - Maly Staw - Strzecha Akademicka - Spalona Straźnica.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu