Kounicův palác v Brně

Sídlo rektorátu Masarykovy univerzity, významná stavební památka ze druhé poloviny 19. století


Žerotínovu a Moravskému náměstí v Brně dominuje několik budov, mezi nimi nepochybně vyniká Kounicův palác, sídlo rektorátu Masarykovy univerzity. 

Budovu podle projektu Karla Exnera postavil v l. 1871-72 (podle některých pramenů 1871-73) Josef Arnold jako rozsáhlý nájemní dům pro vyšší střední vrstvu. Využil volného místa po městských hradbách, které bylo částečně využito jako park. Kamenické práce stejně jako pro sousední Zemský dům dodal Adolf Loos st. 

R. 1905 dům koupil Václav Robert z Kounic (1848 - 1913), který ho již r. 1908 daroval českému vysokoškolskému studentstvu a současně zřídil nadaci pro stavbu vysokoškolských kolejí. Busta tohoto šlechetného muže shlíží na Brno ze zahrádky na rohu ulic Kounicovy a Brandlovy. 

Dům se pro zřízení kolejí příliš nehodil, a proto v něm pokračovali v bydlení nájemci. Výnos směřoval do pokladny spolku Kounicovy studentské koleje českých vysokých škol v Brně a byla z něj financována výstavba kolejí na jiných místech, např. ve dnešní ulici Mučednické. Také z něj byla financována stipendia nemajetných studentů. To už se domu říkalo Kounicův palác. Roku 1920 v něm byla zřízena menza, která funguje dodnes. 

R. 1948 byl spolek Kounicovy koleje rozpuštěn, palác byl zestátněn a provozovala ho Masarykova univerzita, poté v něm sídlila řada institucí (menza fungovala nepřetržitě), ale v roce 1990 se celá budova vrátila do držení univerzity, která tady po rekonstrukci v l.. 1993-94 zřídila rektorát

Budova má tvar nepravidelného pětiúhelníku, který obepíná průchozí nádvoří téhož tvaru. Hlavní moderní vstup do budovy je ze Žerotínova náměstí. Nároží novorenesanční budovy jsou mírně akcentována mělkými rizality a vertikální plastickou bosáží. Budově dominují horizontální pravidelné linky a attiková balustráda. Nejvíce fasádních dekorativních prvků je soustředěno pod korunní římsou. 



Podle:

Kounicův palác - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 24. 12. 2023

Kounicův palác – Wikipedie (wikipedia.org), 24. 12. 2023



Umístění

GPS souřadnice

49°11'54.775"N, 16°36'18.120"E

Adresa

Žerotínovo náměstí 9
Brno-střed
Brno 602 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Město Brno
Nadmořská výška
229 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kounicův palác byl postaven v . 1871-72.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte tramvají do zastávky Česká (uzel mnoha linek). 

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat můžete např. v podzemním placeném parkovišti u Janáčkova divadla nebo v nadzemním parkovacím domě na rohu ulic Koliště a Kounicova.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusy mohou stát např. u Janáčkova divadla. 

Přístup pěšky

Budovu snadno objevíte na Žerotínově náměstí. Není ale přístupná pro turistický provoz, prohlídky se v ní nekonají.. 

Příjezd na kole, parkování kol

Centrum Brna není pro cyklisty přátelské. Dbejte bezpečnosti na všech ulicích a dávejte pozor na chodce.

Poznámky pro vozíčkáře

Budova je sice pro vozíčkáře přístupná, ale prohlídky se v ní nekonají. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu