Palliardiho hradisko

Též nazývané hradiště Vysočany. Archeologické naleziště na velmi zajímavém ostrohu nad řekou Želetavkou.


Silnice mezi Moravskými Budějovicemi a Uherčicemi vede klikatým průběhem odlehlými oblastmi Jihomoravského kraje, horopisně na Vysočině. Pokud tudy pojedete, pak zbystřete v serpentinách u Svobodova mlýna. na říčce Želetavce. Jednak proto, že mlýn má neskutečně malebnou polohu pod vysokou skálou a pak proto, že tu můžete navštívit památku pojmenovanou po jihomoravském archeologovi - Palliardiho hradisko. 

Říčka Želetavka se u Svobodova mlýna prodírá v zaklesnutých meandrech tvrdými horninami. Nad dalším mlýnem - Koberovým se naši předkové po dlouhou dobu našli útočiště na sklanatém ostrohu. Polohu hradiště jako první identifikoval archeolog a notář z Moravských Budějovic Jaroslav Palliardi (1861 - 1922) a jeho žák, poté učitel  František Vildomec (1878 - 1975). 

V letech 1949 - 60 byly prozkoumány poměrně velké plochy hradiska a zjistilo se, že lidé ostroh obývali zhruba od r. 3000 př. n.l. do r. 1000 n.l., tedy 4000 let. 

Sídliště je tvořeno mírně se rozšiřujícím ostrohem v relativním převýšení asi 40 m nad řekou. Ostroh je asi 70 m dlouhý a 35 - 40 m široký. k západu vybíhá šíjí širokou pouhých 7 - 8 m do náhorní roviny. Zde, na vstupu do hradiska, byly nalezeny dva příkopy hluboké 80 cm vylámané ve skále. U dna mají šířku kolem 2 m, směrem vzhůru se rozšiřují do maximálních 2,5 m. Vstup do hradiště ještě znesnadňoval skalnatý útvar "skalní brána" u vnitřního příkopu. 

Dnes bývalé hradisko poznáte jen podle nepatrných terénních zbytků. Na jeho ploše roste les nebo se na poli pěstují zemědělské plodiny. 

Koberův mlýn pod ostrohem zesiluje malebnost místa. 

Podle: 

Palliardiho hradiště - Památkový Katalog (pamatkovykatalog.cz), 19. 10. 2022

Penzion Koberův mlýn - historie (koberuvmlyn.cz), 19. 10. 2022




Umístění

GPS souřadnice

48°57'39.408"N 15°41'5.207"E

Adresa

Vysočany 671 07

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Vysočany u Znojma
Nadmořská výška
386 m.n.m.
Základní číselné údaje
Lokalita má plochu asi 0,2 ha.

Přístup

Příjezd vlakem

V této části Česka jsou železniční tratě od cílových turistických míst značně odlehlé. Nejbližší ještě rozumně použitelnou stanicí je Šumná. Také můžete jet do stanice Moravské Budějovice

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Moravských Budějovic jede do Vysočan autobusová linka. Je v provozu ale jen v mizivé frekvenci spojů pouze v pracovní dny. Pokud ji použijete, vystupte na zastávce Vysočany, Svobodův mlýn. Do vesnice Vysočany jezdí autobusů poněkud více, a to na trase Vranov - Vratěnín. Některé spoje jedou i o víkendu. Vystupte v zastávce Vysočany, prodejna

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat na místě, kde na silnici č. 411 ze zelené značky vede tvarová odbočka k hradisku. Parkovat lze ale jedině na okrajích silnice a moc místa tu není. Přiznáme, že neznáme situaci s možnostmi parkování u Koberova mlýna. 

Lze ale zastavit na silnici u Svobodova mlýna. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Místo pro parkování autobusu u Palliardiho hradiska v podstatě neexistuje. Účastníky akce vyložte u rozcestí s tvarovou odbočkou a jeďte parkovat do Dešova resp. do Vysočan.  

Lze také zastavit na silnici u Svobodova mlýna. 

Přístup pěšky

V blízkosti vede zelená značka Bítov - Vratěnín. Na této trase chodí jen minimální množství turistů, takže ji doporučujeme všem, kdo vyhledávají klid a samotu. Palliardiho hradisko leží na tvarové odbočce z této zelené značky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na silnicích a také na lesních silnicích v mírně zvlněném okolí Vysočan lze podniknout řadu zajímavých cyklistických výletů. Východně od Vysočan začíná vzdutí vod vodní nádrže Vranov, údolí Dyje je hluboké, proto při plánování cest počítejte s delšími časy při překonávání stoupání. U mlýna vede cyklotrasa 5011. 

Poznámky pro vozíčkáře

Palliardiho hradisko je pro vozíčkáře nedostupné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu