Krytý dřevěný most v Černvíru

Neobyčejná technická památka z počátku 18. století


Na středním toku řeky Svratky a na jejích přítocích bývalo několik krytých lávek a mostů, např. v Unčíně, Dalečíně a Strážku, které se nezachovaly. Dnes stavitelské mistrovství dávných tesařů můžeme obdivovat v Prudké, pod Pernštejnem, Švařci a pod kostelem v Černvíru.

Roubený most z jedlového a bukového dřeva v Černvíru byl postaven r. 1718 na silničce, která vede do nedalekých Skorotic a překonává přitom řeku Svratku. Má délku 34 m, šířku 2,6 m a jeho střecha je obdivuhodně pokryta šindelem. Středním pilířem je most rozdělen na dvě nestejně dlouhá pole délek 10 m a 14 m. Rok vzniku mostu je vytesán do dubového sloupku přibližně ve středu mostu na jeho dolní straně. Tím je černvírská památka nejstarší svého druhu na Moravě.

Stavitelé použili věšadlovou příhradovou konstrukci ve výšce 4 m nad hladinou, sedlová střecha je na obou koncích zakončena valbičkami. Parapet je 1,5 m vysoký, nad ním je na obě strany 1 metr vysoký průhled na řeku.

Most byl často opravován, např. r. 1971, r. 1996, r. 2009, trpěl při požáru, který vznikl při odhození nedopalku cigarety, 25. března 1945 zažil přestřelku mezi německou policií a partyzány. Silniční dopravě přestal sloužit r. 1954, kdy vedle byl postaven most nový, železobetonový. Při poslední opravě r. 2009 byly kromě zchátralých dílů opraveny i ledolamy.

Budete-li mít štěstí, můžete pod mostem vidět koupající se husy, jako za starých časů. A také můžete při pohledu na temnou (ale obvykle čistou) vodu a skálu pod mostem přemýšlet nad tím, jak vznikl název obce Černvír. Je to jednoduché.
 
Podle:

http://libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=145, 5. 1. 2015

http://www.archiweb.cz/news.php?action=show&type=1&id=4907, 10. 4. 2015




Umístění

GPS souřadnice

49°26'42.186"N 16°20'48.912"E

Adresa

Černvír 592 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Černvír
Nadmořská výška
316 m.n.m.
Základní číselné údaje
Most byl postaven r. 1718. Délka mostu je 34 m, šířka 2,6 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do stanice Nedvědice nebo do zastávky Doubravník, obě leží na trati Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou. Přes Černvír sice koleje vedou, ale zastávka tu není.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Černvír má špatné autobusové spojení s okolím. Zastavují tu jeden až tři páry spojů denně na dálkových linkách Brno -  Svratka a linka 340 Nedvědice - Doubravník - Lomnice s jedním párem spojů v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem můžete zaparkovat hned u mostu na levém břehu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem můžete zaparkovat hned u mostu na levém břehu.

Přístup pěšky

Z Nedvědice, žst: jděte nejdříve do centra a pak podél levého břehu Svratky po červené značce asi 2,5 km. V Černvíru jděte doprava k řece.

Z Doubravníku, žel. zast.: jděte na sever po červené turistické značce. V Černvíru jděte po silnici k řece. Celkem asi 2,8 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Doporučujeme na horském kole jet po cestách, které uvádíme pro pěší. Silnice Nedvědice - Černvír - Doubravník je sice daleko lépe sjízdná, ale není bezpečná, má úzké krajnice a je na ní hustý provoz.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář si most může prohlédnout bez výrazných omezení.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu