Dřevěný krytý most pod Pernštejnem

Překlenutí Nedvědičky, zachovaná technická památka pod známým hradem


Dřevěný krytý most přes Nedvědičku v osadě Pernštejn je nádherná technická památka. Nestojí sice na nijak výjimečném místě, dokonce při jízdě autem ho můžete při chvíli nepozornosti minout. Ale je dokladem práce našich předků a je zajímavý konstrukčně.

Byl postaven v 60. letech 19. století (podle některých pramenů r. 1830) ze smrkového a modřínového dřeva a letopočet na jednom z trámů (1933) udává rok jeho velké opravy. Další rekonstrukce proběhly v 70. letech 20. století. Před poslední velkou opravou roku 2004 byl stav mostu velmi špatný, nosné trámy musely být vyměněny v celé délce, ostatní prvky nosné konstrukce byly pouze opraveny. Veškerá bednění a povaly mostovky byla vyměněna, střecha byla kompletně pokryta novým štípaným šindelem.

Autorem původního projektu je pravděpodobně architekt Franz Schleps, který připravil pro Mitrowské i další stavby, např. vilu čp. 1 v Pernštejně a další. Na výkrese mostu, který je Schlepsem podepsán, je poznámka Vladimíra hraběte Mitrowského, který požaduje místo dvou mostních oken čtyři.

Most má dvojitou věšadlovou trámovou konstrukci, je dlouhý 13,2 m, široký 3,6 m a jeho výška od střechy k hladině říčky je 7 m. Sedlová dřevěná střecha je kryta šindelem, spočívá na obou stranách na pilířích výšky asi 2,5 m. Celkem má most zděné pilíře čtyři, což jej činí konstrukčně ojedinělým a zajímavým. Ostění oken a štíty sedlové střechy jsou vyřezávané.

Naproti mostu stával panský vodní mlýn. Most byl vítaným útočištěm pro kočí, kteří se tu i s povozy schovávali před nepohodou, když čekali s obilím ve frontě na mletí. Podobně tomu bylo na mostě v Černvíru.

Nedaleko této technické památky se nachází ještě jeden most, tentokráte kamenný.  

Podle:

http://imaterialy.dumabyt.cz/rubriky/poruchy/drevene-mosty-v-okoli-nedvedice_101504.html, 21. 2. 2017

http://libri.cz/databaze/mosty/heslo.php?id=714, 22. 2. 2017

Naučná tabule u mostu, 6. 2. 2016




Umístění

GPS souřadnice

49°27'1.414"N, 16°18'41.582"E

Adresa

Pernštejn
Nedvědice 592 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pernštejn
Nadmořská výška
360 m.n.m.
Základní číselné údaje
Most byl postaven v 60. letech 19. stol. Poslední velká oprava proběhla r. 2004. Most je dlouhý 13,2 m, široký 3,6 m a výška jeho střechy nad hladinou Nedvědičky je 7 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Nedvědice (trať Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U mostu je zastávka autobusů, která se jmenuje Nedvědice, Pernštejn, rozc. V pracovní dny sem jezdí linky mezi Nedvědicí a Rožnou a také linka z Brna do Bystřice nad Pernštejnem. V sobotu a v neděli je situace podstatně horší, proto k dopravě doporučujeme vlak. V blízké Nedvědici je situace stejná.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze zastavit u křižovatky jihozápadně od mostu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může  zastavit u křižovatky jihozápadně od mostu.

Přístup pěšky

Most byl postaven při silnici z Nedvědice do Rožné. Současně přes něj vede místní komunikace a jedna z větví naučné stezky okolo hradu Pernštejna.

Příjezd na kole, parkování kol

Po silnici okolo mostu vede cyklotrasa 5130.

Poznámky pro vozíčkáře

Zaparkujte autem u blízké křižovatky a pak si most můžete pohodlně prohlédnout.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu