Parní mlýn v Telči

Významná technická památka, mohutná stavba


Na okraji Telče při silnici k židovskému hřbitovu u lesa ve svahu je situován rozsáhlý areál mlýna. Pohledově mu zcela dominuje mohutná čtyřpodlažní mlýnice postavená v empírovém slohu. Mlýn byl kdysi poháněn nejen vodním kolem, ale i unikátním parním strojem. 

Nejstarší písemné zprávy o mlýnu se datují již k roku 1553. 

Roku 1807 založil v Telči Jakub Lang továrnu na výrobu sukna a mlýn k ní roku 1825 přičlenil.  Další majitelkou byla Amélie Podstatzká-Lichtenstein, jejíž rodina vlastnila mlýn až do roku 1945 a která budovy r. 1863 nechala přestavět opět pro potřeby mletí obilí. Mlýn pak byl dvakrát svědkem využití technických vymožeností, i když v obou případech se sem na Vysočinu vynálezy dostaly se značným zpožděním. R. 1887 byl do mlýna umístěn parní stroj vyrobený Pražskou akciovou společností a r. 1923 se majitelé přestali spoléhat na vodní pohon, kolo nahradili Francisovou turbínou, přičemž generátor na výrobu elektrické energie byl dán do provozu již za I. světové války. Provoz mlýna ukončili komunisté r. 1957 a objektu určili využití jako družstevní sklad obilí. Když se však v hlavní budově propadla tři patra, nechali objekt bez opravy a opustili jej. Mlýn zchátral. V přilehlém objektu fungovaly byty. 

Dnešní podoba areálu zachovává stav z 19. století, kdy vodní pohon byl vystřídán parním.  Ke hlavní čtyřpodlažní budově s mlýnicí přiléhá kolmo třípodlažní obytné a správní křídlo. Oba objekty tvoří v půdorysu písmeno L. Hlavní štít směřující k příjezdové cestě je klasicistně vytvarován. Střechy v areálu jsou sedlové. 

Voda byla do mlýna přiváděna ze Staroměstského rybníka potrubím v pravé části mohutné hráze do otevřeného ocelového koryta (vantroku), které vedlo nad úrovní terénu. Odpadový kanál byl vytesán do skály. Uvnitř mlýna jsou zachovány zbytky původního strojního vybavení. Strojovna již dle popisu z r. 1969 "jako celek není schopna provozu".

Předmětem památkové ochrany je nejen mlýn, ale i přepady z rybníka (vpravo - výše popsaný - vedl vodu do mlýna, levý přepad do potoka). Nad přepady se klenou dva zajímavé památkově cenné mosty. 

Budova není veřejnosti přístupná. 

Podle:

https://www.pamatkovykatalog.cz/parni-mlyn-s-hrazi-se-splavy-a-mosty-694010, 8. 11. 2019

https://iispp.npu.cz/mis_public/documentDetail.htm?id=946858, 8. 11. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°10'25.978"N, 15°27'39.001"E

Adresa

Radkovská 92
Telč 588 56

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Telč
Nadmořská výška
505 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nejstarší písemná zmínka o mlýnu pochází z r. 1553.

Přístup

Příjezd vlakem

Telč leží na místní trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice. Ke mlýnu je nejbližší železniční zastávka Telč - Staré Město

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Telče jezdí několik linek dálkových autobusů. Mlýnu nejbližší autobusová zastávka pro místní spoje se jmenuje Telč, ČSAD, rozc. V nepracovních dnech ale místní autobusová doprava v Telčí a okolí téměř neexistuje.

Příjezd osobním autem, parkování

Ke mlýnu se dostanete místními klikatými uličkami autem celkem bez problémů. Vůz nechte u levé části hráze u sochy sv. Jana Nepomuckého.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem se ke mlýnu ani na hráz Staroměstského rybníka nedostanete (zákaz vjezdu). Místo pro stání může být u obchodního domu COOP nebo na křižovatce ulic Radkovská a Špitální. 

Přístup pěšky

Okolo mlýna vede zelená turistická značka, po níž se můžete vydat na výlet z Telče na jih. Můžete takto dorazit až do Dačic (Telč - Dačice 15 km), ale doporučujeme dojít jen 3,5 km do Radkova k žel. zast., protože další kilometry turistická značka vede po silnicích. 

Příjezd na kole, parkování kol

Mlýn a okolí je snadno dostupný na kole. Telčí prochází velké množství značených cyklotras, jedna je i dálková (č. 16), k cyklovýletu doporučujeme č. 1113, která vede z Telče převážně po místních a lesních silničkách do Jindřichova Hradce. 

Poznámky pro vozíčkáře

Mlýn si z dálky můžete prohlédnout z hráze rybníka, kam se dostanete autem. 

Rady a tipy

Od hráze Staroměstského rybníka se můžete vydat na blízký židovský hřbitov

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu