Vědecký park VIDA! v Brně

Poučení zábavnými formami určené pro všechny věkové generace

Kontaktní informace

+420 515 201 000
Oficiální stránky
info@vida.cz

VIDA! je název pro zvolání, při němž někdo něco objeví. Současně je VIDA! průkopnickým vědeckým zábavním parkem, který je situován do bývalého pavilonu D brněnského Výstaviště. Zásluhu na zprovoznění má především Jihomoravský kraj, který domluvil využití pavilonu a který současně oslovil vědce a firmy, které spojily síly k jedinečné realizaci exponátů. Cílem je přitáhnout děti přes zábavné poznatky k vědě. 

Expozice není určena pro nejmenší děti, ale od mladšího školního věku se tu na 170 stanovištích vyřádí úplně všichni. I dospělí. Všechny exponáty jsou hodně dobře vymyšleny. Většina z nich funguje tak, že do nich může bezhlavě zírat nebo na nich něco poměrně bezmyšlenkovitě tvořit i dítě, které si odsud nevezme žádný "vědecký" závěr. Současně ale na tomtéž stanovišti může zábavnou formou pracovat dítě, které při pozorném čtení pokynů dojde k nějakému objevu. U většiny exponátů jsou k dispozici také pracovní listy ke stanovení písemných "závěrů". I proto doporučujeme rodičovskému doprovodu, aby se při procházení expozice dětem věnoval. Samozřejmě můžete nechat děti běhat po pavilonu a sami přitom sedět u občerstvení. Ale není to ono. A ještě poznámka. Nejste v muzeu, kde je obvykle zakázáno dotýkat se sbírek. V pavilonu u brněnského výstaviště se dotknout vědy musíte. Taky občas na tvrdé doteky návštěvníků některý z méně odolných exponátů doplatí a porouchá se. Takový je život. 

V malé hale, která sousedí s hlavním pavilonem, čeká na návštěvníky Divadlo vědy, kde animátoři - studenti předvádějí pokusy, na něž doma nebo ve školách nejsou podmínky. Například takový kapalný dusík běžně těžko seženete nebo vyrobíte. 

Příklady exponátů:

Pythagorova věta

Většina žáků si ze základní školy odnáší poznatek c2= a2 + b2, někteří dokáží reprodukovat text, že v pravoúhlém trojúhelníku se obsah čtverce sestrojeného nad přeponou rovná součtu obsahů čtverců sestrojených nad oběma odvěsnami a někteří žáci naučený vzorec použít. Geometrická podstata většině uniká. A tady v Brně si mohou prostým otáčením modelu přelévat vodu mezi obsahy jednotlivých čtverců sestrojených nad pravoúhlým trojúhelníkem a dospět k závěru, že Pythagorova věta se dá i "geometricky" pochopit. 

Rotující místnost

Částečně na ZŠ, více pak na středních a vysokých školách se učí o Coriolisově síle, která uchyluje vzdušné a vodní proudy na severní polokouli doprava, na jižní doleva. V rotující místnosti si budete házet míčem, který se také bude od hozeného směru odchylovat. 

Chladnička

Vlastním šlapáním budete pohánět kompresor ledničky a pozorovat, co se děje s tlakem v jednotlivých částech chladicího okruhu. 

Animace spalovacího motoru

Můžete si vybrat druh motoru a na animaci pozorovat, co se děje s palivem, s válcem a s dalšími součástkami v jednotlivých fázích cyklu práce motoru. Pomůcku v trojrozměrném provedení mívají k dispozici kabinety fyziky ve školách, ale když ji učitel uklidí nebo nepoužije, jakoby neexistovala.

Vlny

Vlastním přičiněním vyrobíte na klidné hladině vlnu a budete pozorovat její postup "mořem". 

Plus dalších asi 165 exponátů, které děti i dospělé vtáhnou do děje. 
     


Umístění

GPS souřadnice

49°11'11.867"N 16°35'5.342"E

Adresa

Křížkovského 12
Brno-střed
Brno 603 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pisárky
Nadmořská výška
208 m.n.m.
Základní číselné údaje
Budova vědeckého parku je dlouhá asi 113 m a široká 51 m. Jako vědecký park byla otevřena r. 2014.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Brno hlavní nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte z Hlavního nádraží tramvají č. 1 směr Bystrc a v zastávce Mendlovo náměstí přestupte na autobus č. 84 směr Stará osada. Vystupte na zastávce Křížkovského. 

Příjezd osobním autem, parkování

V blízkosti pavilonu VIDA! je dost parkovacích míst, vyhrazený parkovací záliv je přímo u pavilonu, další místa jsou např. u hotelu Voroněž II., kousek odtud na jihozápad je i kryté placené parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V blízkosti pavilonu VIDA! je dost parkovacích míst, vyhrazený parkovací záliv je přímo u pavilonu.

Přístup pěšky

Bývalý pavilon D najdete snadno, např. ze zastávky autobusů Křížkovského jděte 200 m na jihozápad. 

Příjezd na kole, parkování kol

Parkovat a hlídat kola je nutno před pavilonem, uvnitř nikoli. 

Poznámky pro vozíčkáře

Areál je bez bariér. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu