Zámecký les v Lomnici u Tišnova

Ostrov listnatého lesa s několika mohutnými stromy, který je významným hnízdištěm ptáků


Potok Besének obtéká zámek v Lomnici u Tišnova táhlým obloukem. Jeho tok je u Lomnice částečně zregulován, ale to je jediný negativní zásah, který zde proti přírodnímu stavu stihl člověk udělat. Na levém břehu se na skalním podkladu nebo na strmých svazích dobře daří smíšenému lesu a na pravém břehu (ten nás teď zajímá víc) roste na podkladu přeměněných hornin přírodě blízký les.

Říká se mu Zámecký les, protože je částečně přeměněn na lesopark, který měl splývat se zámkem, nicméně dnes splývá docela dobře s přírodním okolím. Pokud by do Lomnice nikdy nepřišli lidé, zřejmě by u Besénku rostl dubový les a ve vyšších polohách ostrohu by vedle dubů rostly buky.

Dnes v Zámeckém lese najdete hlavně duby, buky, jilmy, javory, habry, jasany, místy i douglasky. Pravý břeh potoka Besénku v údolní nivě je porostlý trávou a keři. Zámecký les si jako svůj domov vyhlédlo velké množství ptáků, což je hlavním důvodem ochrany. 
     

Podle:

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/zchru/index.php?SHOW_ONE=1&ID=1924, 7. 7. 2017    


Umístění

GPS souřadnice

49°24'14.674"N 16°25'3.390"E

Adresa

Lomnice 679 23

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lomnice u Tišnova
Nadmořská výška
340 m.n.m. - 370 m.n.m.
Základní číselné údaje
Chráněné území má rozlohu 5,6 ha. Vyhlášeno bylo r. 1998.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Zámecký les v Lomnici

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Tišnov - 8 km. Odsud lze jít do centra Tišnova po žlutě značené turistické trase, pak po modré do Lomnice většinou hezkým údolím Besénku.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Lomnice je uzlem místních autobusových linek, jezdí sem z Tišnova linka 333, z Černé Hory linka 235, z Doubravníku linka 340 a z Lysic linka 257. Malé autobusové nádraží najdete jihovýchodně od náměstí.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte na náměstí v Lomnici.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte na náměstí v Lomnici.

Přístup pěšky

Z náměstí v Lomnici jděte vzhůru k zámku. Nejdříve můžete obdivovat památný strom červený buk, pak obejděte zámek zleva (pokud majitel bude mít otevřeno), kde za hřištěm roste další památný strom - javor klen. Odtud projděte za zámkem do Zámeckého lesa.

Také můžete jít odspodu od asfaltové cyklostezky. Někde ovšem musíte překročit potok Besének, což za běžného vodního stavu není problém.

Příjezd na kole, parkování kol

S koly parkujte na náměstí nebo u brány parku. Přes Lomnici (přímo pod Zámeckým lesem) vede dálková cyklotrasa č. 1 Praha - Brno.

Poznámky pro vozíčkáře

Zámecký les není pro vozíčkáře přístupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu