Dům v Brně-Žabovřeskách, kde pobýval Vítězslav Nezval

Pamětní deska upozorňuje na brněnské pobyty významného básníka


Do ulice Šmejkalovy v Brně jezdíval v l. 1932 - 58 na krátkodobé návštěvy básník Vítězslav Nezval (1900-1958). V jednom ze vchodů bydlela jeho maminka, ve druhém sestra. Oba domy čp. 110 a 112 jsou v soukromém vlastnictví a jejich prohlídka není možná.

Pamětní deska vyrobená ze světlého umělého kamene byla umístěna na ozdobné oplocení r. 1988. Jejími autory byli Z. Řehořík a K. Menšík. V horním levém rohu je plochý reliéf ratolesti a ovocných plodů, na mírně zprohýbané ploše je umístěn nápis, který je v první části vysvětlující, druhá obsahuje úryvek z Nezvalovy básně začínající slovy Na břehu řeky Svratky kvete rozrazil...

Protože umělý kámen značně podléhá oxidaci, musí být deska občas očištěna, aby byl nápis na ní čitelný. Větší oprava proběhla r. 2009.


Podle:

pamětní deska: V. Nezval - Profil objektu (brna.cz), 30. 1. 2024



Umístění

GPS souřadnice

49°12'29.038"N, 16°34'29.509"E

Adresa

Šmejkalova 110, 112
Brno-Žabovřesky
Brno 616 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Žabovřesky
Nadmořská výška
215 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

     Nejbližší železniční stanicí je Brno hlavní nádraží.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

     Z Hlavního nádraží jeďte tramvají č. 1 směr Bystrc. Vystupte v zastávce Bráfova.

Příjezd osobním autem, parkování

Ulice Šmejkalova je jednosměrná, příjezd do ní je od jihu. Parkovat lze volně, místa bývá skoro vždy dost.Pokud místo nenajdete, lze parkovat také v ulici Jana Nečase. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ulice Šmejkalova je úzká, ale autobus tu projede. Parkovat doporučujeme na prostranství na křižovatce Šmejkalovy a ulice Jana Nečase.

Přístup pěšky

Ze zastávky tramvají Bráfova jděte nejdříve k severu malý kus cesty stromořadím ulicí Bráfovou, pak jděte ulicí Jana Nečase 180 metrů a nakonec jděte doleva ulicí Šmejkalovou. Celkem asi 360 m.

Příjezd na kole, parkování kol

Ulice Šmejkalova je běžně dostupná na kole. Můžete se sem dostat např. odbočením z trasy č. 1 Brno - Praha, která tu vede nedaleko podél Svratky. Na místě se souřadnicemi 49°12'8.536"N, 16°33'59.460"E překonáváte Kamenomlýnský most. Zde odbočte z trasy č. 1 a jeďte k severu po chodníku podél rušné silnice Žabovřeské. Přes lávku přejeďte na druhou stranu a jeďte např. ulicemi Bráfovou a Jana Nečase na Šmejkalovu.

Poznámky pro vozíčkáře

     Ulice Šmejkalova je běžně dostupná pro vozíčkáře.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu