Výhled a skála nad Neue Seehütte

Ohromující scenérie u křižovatky turistických cest v pohoří Raxalpe


V sedle východně od chaty Neue Seehütte v pohoří Rax je křižovatka turistických cest s vynikajícím pohledem na protější skálu. Přes sedlo a chatu v něm a také přes námi popisovanou křižovatkou procházejí téměř všichni turisté, kteří putují hřebenem pohoří Rax. Stezka vedená tímto místem je bezpečná a relativně snadno dostupná, protože od východu lze do vysoké nadmořské výšky pohoří vyjet lanovkou Raxseilbahn

Současně však upozorňujeme, že stezky vedené jižní stěnou k blízkému vrcholu Preiner Wand jsou zabezpečeny a jsou chápány jako via ferraty vyžadující jistotu chůze a alespoň základní zkušenosti s pohybem ve vysokohorském prostředí s umělými pomůckami (žebříky, kramle). 

Stezka z tohoto popisovaného rozcestí k vrcholu Preiner Wandu ale k nim nepatří, je schůdná pro každého turistu. 

Kromě skály můžete směrem k jihu dohlédnout hluboko do údolí a za ním na kopce nad průsmykem Semmering


Umístění

GPS souřadnice

47°42'9.991"N, 15°43'46.812"E

Adresa

Reichenau an der Rax A-2651

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
1642 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst. Payerbach-Reichenau na trati Wien - Brück an der Mur, která vede přes známý průsmyk Semmering. Pokud pojedete od Vídně, pak ale na průsmyk nedorazíte. V Payerbachu zastavují rychlíky z Vídně, ale vlaky typu EC na lince Praha - Graz zde nezastavují, je nutný přestup např. ve Wiener Neustadtu. Z Payerbachu do Hirschwangu vede sice 6 km dlouhá úzkorozchodná trať, na ní ovšem je jen muzejní provoz. Ale od nádraží v Payerbachu až k dolní stanici lanovky Raxseilbahn jezdí autobusy.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z nádraží v Payerbachu jezdí autobusy Postbus k dolní stanici lanovky. Vystupte na místě, které je v jízdních řádech vedeno pod názvem Hirschwang an der Rax Raxseilbahn. 

U dolní stanice lanovky Raxseilbahn je obrovské parkoviště pro automobily a autobusy. V rekreačních špičkách je třeba počítat s tím, že na lanovku můžete dlouho čekat. Uvážíme-li ale, že v kabince překonáte převýšení téměř 1000 metrů, pak se čekání spíše vyplatí. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od vesnice Hirschwang an der Rax). Také můžete parkovat na jihu pohoří Rax, v sedle Preiner Gscheid. Odtud dále musíte pokračovat pěšky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Auto zaparkujte u dolní stanice lanovky (severně od vesnice Hirschwang an der Rax). Také můžete parkovat na jihu pohoří Rax, v sedle Preiner Gscheid. Odtud dále musíte pokračovat pěšky. 

Doporučujeme ráno turisty vysadit u lanovky a odpoledne na ně čekat v sedle Preiner Gscheid.

Přístup pěšky

Od horní stanice lanovky Raxseilbahn v nadmořské výšce 1505 m je to asi 1,3 km k uvale pod Ottohausem, na kterou v terénu neupoutávají žádné informační tabule, dalších 0,7 km pak půjdete k Ottohausu. Jakobskogel zdoláte po dalším 0,5 km dlouhém stoupání od chaty.  Z vrcholu Jakobskogelu na Preiner Wand vede asi 2,5 km dlouhá poměrně pohodlná značená hřebenovka s výhledy. Z vrcholu Preiner Wand sestupte k chatě Neue Seehütte a cestou minete popisované rozcestí s výhledem. 

Od chaty Neuseehütte je to k popisované křižovatce sotva 5 min cesty.  Ale dostat se ze sedla Preiner Gscheid (parkoviště aut) na chatu je poměrně namáhavé - 5 km s převýšením 600 m. 

Příjezd na kole, parkování kol

Do této oblasti pohoří Rax na kole nejezděte. 

Poznámky pro vozíčkáře

Tato část pohoří Rax je pro vozíčkáře nedostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu