Smolný vrch

Skalní dominanta v Žulovské pahorkatině známá útvary zvanými Venušiny misky


Vrch Smolný v Žulovské pahorkatině v okrese Jeseník  je jedinečnou lokalitou pro milovníky přírody, zvláště pak pro geology. Do oblasti dnešní Žulové v době největšího zalednění ve starších čtvrtohorách "přiteklo" čelo pevninského ledovce, který měl své centrum na severu Evropy ve Švédsku. Ledovec se zastavil o pohraniční hory, např. ke dnešní Lipové-lázním se nedostal. Masa ledu silně zatížila podloží pod sebou, ale výše položené kopce zůstaly trčet nad ledovcem. Skalám vyčnívajícím nad povrch ledovce se říká nunataky, což je název přejatý z inuitských (eskymáckých) jazyků.

Smolný sice nemá závratnou nadmořskou výšku, ale ta přesto stačila na skutečnost, že jako nunatak vyčníval nad pevninský ledovec. Vrchol Smolného tedy nebyl ledovcem obroušen, zatímco okolní krajina Žulovské pahorkatiny ano. Po ústupu ledovce se vlivem odlehčení některé části krajiny na Žulovsku začaly zdvihat. Místy se odlehčené vrstvy začaly prohýbat, ale směrem nahoru a vytvořily slupkovité, do oblouku prohnuté útvary - exfoliační klenby.

Na Smolném jsou k vidění příklady mrazového zvětrávání žuly, především skalní mísy, jimž se zde říká Venušiny misky. Dále jsou tu tvary připomínající skalní křesla a výklenky. Největší prohlubeň Venušiných misek má objem asi 65 litrů. Celkově místo působí tajemně a dalo základ ke mnoha pověstem. Z vrcholu chráněného zábradlím se otevírá částečný výhled západním směrem.

Podle:

http://lokality.geology.cz/810, 2. 6. 2016


Umístění

GPS souřadnice

50°20'7.375"N, 17°8'49.164"E

Adresa

Velká Kraš 790 58

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Velká Kraš
Nadmořská výška
404 m.n.m.
Základní číselné údaje
Skály na Smolném vrchu mají výšku do 10 m.
Kategorie chráněného území
Národní přírodní památka Venušiny misky

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávka se jmenuje Kobylá nad Vidnavkou, je na trati Lipová-lázně - Javorník ve Slezsku. Odsud ale nevede na Smolný vrch žádná značená trasa, proto si mnozí turisté dělají do oblasti Smolného vrchu výlet s počátkem v železniční stanici Žulová. Viz též Příjezd jinou hromadnou dopravou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší obec se jmenuje Černá Voda. Sem jezdí autobusy na trase Jeseník - Černá Voda - Žulová. V pracovní dny se do oblasti Černé Vody dostanete celkem snadno, o víkendech jen několika málo spoji.

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze dojet od kostela v Černé Vodě víceméně severním směrem po úzké asfaltové silničce (je na ní i modře značená cyklotrasa) na hráz rybníku u Dubu. Někdy se mu též říká Plavný rybník. Tady u příjemného turistického přístřešku je vhodné nechat auto. Silnice až k rybníku není osazena značkou zákaz vjezdu.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus se na úzké silnice u Plavného rybníku nevejde. Parkujte v Černé Vodě u kostela.

Přístup pěšky

Ze Žulové, žel. st.: jděte nejdříve po modré značce, pak po zelené značce asi 8 km víceméně na severovýchod.

Z Černé Vody, od kostela: jděte po polní a lesní asfaltce po zelené značce na sever asi 4 km.

Smolný vrch je na odbočce ze zelené značky.

Příjezd na kole, parkování kol

Nejlepší příjezd je po lesní a polní asfaltce z Černé Vody (cyklistické pásové značení - modré). Samotný Smolný vrch ale je pro kola nedostupný, své stroje zanechte pod kopcem.

Poznámky pro vozíčkáře

Z Černé Vody vede k Plavnému rybníku krásná, docela dobře sjízdná asfaltka. Vede i na sever od rybníka. Ovšem přímo na Smolný vrch se vozíčkáři nedostanou.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu