Keprník

Mohutný vrchol v západní části Hrubého Jeseníku


Keprník je vrchol v Hrubém Jeseníku, nejvyšší hora Keprnické hornatiny a současně nejvyšší hora v mohutné kře, která tvoří část pohoří.

Jak je známo, Hrubý Jeseník je pohoří kerného původu. Na Keprníku konkrétně lze jednotlivé kry sledovat. Dovolíme si malý geologický exkurs. Můžeme si představit situaci z konce druhohor a ze třetihor, kdy v Karpatech probíhalo vrásnění a sousední Česká vysočina již byla konsolidovanou pevninou. Zatímco v karpatském moři se objevovaly nové části pevniny (např. centrální části Slovenska), konsolidovaná Česká vysočina (např. v oblasti Jeseníků) se začala lámat na kry. Některé kry vystupovaly podél zlomů do vyšších nadmořských výšek, jiné klesaly.

Území v Hrubém Jeseníku mezi Ramzovským a Červenohorským sedlem je jednou takovou obrovskou krou, která je od ostatních ker oddělena zlomy. Zlomy probíhají Ramzovským sedlem a Červenohorským sedlem. Jiné zlomy omezují kru vůči sníženému reliéfu, například vůči údolí s městem Jeseník.

Z vrcholu Keprníku se otevírá geologicky mimořádný pohled na sousední kru Pradědu, u níž v nejvyšších partiích vidíme téměř rovný povrch a výrazné, zlomy ohraničené svahy na okrajích kry.

Keprník je geologicky dále zajímavý výskytem důkazů o mrazovém zvětrávání. Samotný vrchol je skalnatým sukem, nicméně vrcholová část je poměrně plochá. V takovém prostředí v dobách ledových vznikají kryoplanační terasy. Jsou to poměrně malá, zarovnaná území o rozloze jednotek až desítek metrů čtverečních. O jejich srovnání do vodorovné roviny se postaral sníh, zvláště pak za teplot okolo nuly, kdy střídavě tál a mrzl. Čelní stěny kryoplanačních teras mají příkrý sklon.

A konečně posledním, zcela laickým důvodem, proč vylézt na Keprník, je fenomenální rozhled. Při běžné dohlednosti je vidět údolí s městem Jeseník a větší část pohoří Hrubý Jeseník s dominantním Pradědem. Na západě rozhledu dominuje Králický Sněžník. Pokud je dohlednost ještě lepší, jsou na severovýchodě vidět Krkonoše.

Keprník v minulosti lesníci osázeli kosodřevinou, která sice zpevňuje půdu, ale současně utlačuje původní rostlinstvo. Na Keprníku je kosodřevina po několika desetiletích existence likvidována a přednost dostala původní příroda.



Umístění

GPS souřadnice

50°10'15.319"N, 17°6'59.024"E

Adresa

Ostružná 788 25

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ostružná
Nadmořská výška
1423 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Jeseníky Národní přírodní rezervace Šerák - Keprník

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do zastávky Ramzová na trati Šumperk - Hanušovice - Jeseník, kde zastavují všechny kategorie vlaků.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do zastávky Ramzová jezdí dálkové autobusy z Brna, Prahy, Hradce Králové a Jeseníku a místní autobusy z Jeseníku.

Příjezd osobním autem, parkování

V osadě Ramzová je velké parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V osadě Ramzová je velké parkoviště.

Přístup pěšky

Z Ramzovského sedla: jeďte lanovkou nebo jděte pěšky prudkým výstupem na Šerák, pokračujte okolo chaty Jiřího na vrchol Keprníku. Od horní stanice lanovky celkem 2,5 km.

Z Červenohorského sedla: jděte po červené značce přes Vřesovou studánku. Celkem 8 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Cyklistům na vrchol Keprníku je vjezd zakázán.

Poznámky pro vozíčkáře

Vrchol Keprníku je pro vozíčkáře nedostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu