Pasák

Výrazné skalní útvary nad říčkou Hučavou v Hrubém Jeseníku


Pasák je název skalních srubů a izolovaných skalek v kamenitém terénu nad říčkou Hučavou nedaleko obce Branná v Hrubém Jeseníku. Horninou, na níž jsou skalky vyvinuty, je paraamfibolit zelenošedé barvy. 

Slovem amfibolit se označuje přeměněná (metamorfovaná) hornina složená hlavně z obecného amfibolu a plagioklasu. Amfibol je souhrnný název pro rozsáhlou a složitou skupinu minerálů přibližného vzorce A0-1 B2 CVI5 TIV8 O22 (OH,F,Cl)2, kde pozici T obsazují atomy Si, Fe, Al a Cr, pozici C atomy Al, Cr, Ti, Fe+3, Mg, Fe+2 a Mn, pozici B atomy Fe+2, Mg, Mn, Ca a Na a pozici A atomy Na, K a Li., Pro účely tohoto článku dále stačí vědět, že amfibol je složitý minerál, který je součástí mnoha hornin a je základním minerálem v hornině zvané amfibolit. Zajímavé je, že amfibol nemá praktické využití. 

Když před slovo amfibolit dáme předponu para, je tím zřejmé, že původní horninou byla usazenina (sediment). V případě horniny na Pasáku je původní hornina ze starších prvohor a pak (v devonu) došlo k její přeměně (metamorfóze). Původní horninou pro vznik amfibolitu jsou vápence, slínovce nebo sedimetárně-vulkanické horniny. 

Paraamfibolity obvykle mají páskovanou strukturu. Na Pasáku amfibolity obsahují až 40% kalcitu, který je místy v páskách výrazný. Eroze zapůsobila tak, že na místě pásek často jsou místo kalcitu žebrovité či žlábkové škrapy. Dalšími horninami zastoupenými na Pasáku jsou erlany a krystalické vápence.    

Skalní sruby  vystupují nad povrch zejména ve směru svahu. Nad nimi ční několik bizarních tvarů, např. skála Kovadlina, kterou bychom mohli označit jako skalní hřib. Skála zvaná Pasák je 8 až 11 m vysoká štíhlá věž, která je rozčleněna výčnělky a římsami a je na ní několik drobných převisů. Na Pasáku je také skalní okno šířky 2 m, výšky 3,5 m a délky 5 m. 

Okolní les je řídký, rostou v něm mj. vzácné a chráněné druhy rostlin - lilie zlatohlavá (Lilium martagon), 
kociánek dvoudomý (Antennaria dioica), lopuštík skloněný (Hackelia deflexa). 

Na Pasáku nejsou zaznamenávány střety mezi zájmy ochrany přírody a zájmy jinými. Ačkoli je tu povoleno horolezectví, není pro tuto činnost skalní útvar přiliš atraktivní, takže sem horolezci nejezdí. Blízkost hlavního hřbetu Jeseníku činí tuto lokalitu druhotnou i pro turisty. A konečně - hornina na Pasáku nemá využití například pro průmysl či stavebnictví, takže ji zde nikdo nikdy netěžil. 
     
Podle:

http://lokality.geology.cz/833, 30. 7. 2018

http://mineraly.sci.muni.cz/inosilikaty/amfibol.html, 4. 9. 2018

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/zchru/index.php?SHOW_ONE=1&ID=944, 7. 9. 2018



Umístění

GPS souřadnice

50°8'21.664"N, 17°1'32.141"E

Adresa

Branná 788 25

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Branná u Šumperka
Nadmořská výška
693 m.n.m. - 758 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozloha chráněného území je 2,5 ha. Bylo vyhlášeno r. 1982.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Jeseníky Přírodní památka Pasák

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Branná na trati Šumperk - Hanušovice - Jeseník. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Branné. Nejbližší zastávka se jmenuje Branná, u žel. st.

Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte u nádražní budovy žst Branná. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Zaparkujte u nádražní budovy žst Branná.

Přístup pěšky

K Pasáku se můžete vydat od železniční stanice Branná přímo (naučná stezka). Vzdálenost 1,5 km, mírné stoupání. Doporučujeme ale projít si celou 9 km dlouhou naučnou stezku Pasák (pěchotní srub, údolí, lesy, výhledy, aleje). Vyhraďte si alespoň půl dne. 

Příjezd na kole, parkování kol

Od žst Branná se sice k Pasáku na horském kole dostanete po polní cestě, terén je ale místy obtížně sjízdný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pasák není pro vozíčkáře dosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu