Großer Arbersee (Velké Javorské jezero)

Ledovcové jezero na bavorské straně Šumavy


Großer Arbersee (Velké Javorské jezero) je karové, tzn. ledovcem vytvořené jezero na bavorské straně Šumavy nedaleko města Bayerisch Eisenstein. Čtvrtohorní ledovec zanechal na jihovýchodním úbočí Großer Arberu (Velkého Javoru), nejvyšší hory Bayerischer Waldu (německé označení Šumavy) mohutný kar s morénou, za níž se dnes rozlévají jezerní vody. Nad jezerem ční mohutná, ledovcem vymodelovaná 360 m vysoká skalní stěna (Arberseewand).

Jezero napájejí zčásti podzemní prameny, zčásti malé potůčky stékající z jezerní stěny. Odtok je jediný - potok Geigenbach, někdy též zvaný Arberseebach.

Pod jezerní stěnou bylo kdysi vyvinuto rašeliniště. Když byla hráz jezera uměle navýšena kvůli zadržení většího množství vody pro plavbu dřeva, stal se z rašeliniště plovoucí poloostrov. Je porostlý typickými rostlinami jako rosnatka, kyhanka, klikva atd.

V jezeře je voda s kyselým pH, které je způsobeno srážkami s vysokým obsahem SO2. Proto tu rostou jen druhy přizpůsobwné kyselému prostředí jako  rašeliníky (Sphagnum sp.) nebo sítiny (Juncus sp.). Stulík žlutý (Nuphar lutea) kyselou vodu sice rád nemá, ale přežívá. 

Z roku 1949 jsou záznamy o výskytu pstruha, ovšem od roku 1952 žijí ve vodách jezera jen  bezobratlí, jejichž larvy jsou k acidofilním podmínkám tolerantní (chrostíci, vodní ploštice, jepice aj.)

Velké Javorské jezero je jedním z největších turistických magnetů bavorské části Šumavy. Vede k němu pohodlná silnice, takže se nelze divit vysoké návštěvnosti motorizovaných zástupů lidí v každé roční době. Na hladině jezera v letní sezoně funguje doprava malými lodičkami, kolem vodní hladiny vede okružní pěší stezka. U jezera byla vystavěna turistická chata s občerstvením.

Podle:

http://www.sumavainfo.cz/velke-javorske-jezero, 3. 2. 2016

    


Umístění

GPS souřadnice

49°05'55.2"N 13°09'30.9"E

Adresa

Brennes
Bayerisch Eisenstein 94252

Google Maps | Mapy.cz

Nadmořská výška
934 m.n.m.
Základní číselné údaje
Jezero zaujímá plochu 7,7 ha, má maximální hloubku 16 m. Je v něm 0,45 mil. m3 vody. Okolní přírodní rezervace má rozlohu 157 ha a byla vyhlášena roku 1939.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Großer Arbersee a Arberseewand

Přístup

Příjezd vlakem

Pod jezerem v údolí říčky Großer Regen vede železniční trať Plattling - Bayerisch Eisenstein. Nejbližší dostupnost jezera je ze stanice Bayerisch Eisenstein. Z Česka jeďte po trati z Plzně přes Klatovy až do konečné stanice Železná Ruda-Alžbětín. Obě stanice tučně vytištěné využívají na státní hranici společnou nádražní budovu.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti jezera je možno dostat se autobusem ze Železné Rudy nebo z nádraží Bayerisch Eisenstein. Spoje jezdí k horskému hotelu v osadě Brennes nebo až k dolní stanici lanovky, která vede na Großer Arber.

Příjezd osobním autem, parkování

Velké Javorské jezero je natolik vyhledávanou turistickou atrakcí, že bylo u něj nutno vybudovat dvě obří parkoviště. Ze silnice Plzeň - Železná Ruda - Deggendorf (E53), odbočte k jezeru buď silnicí vedenou těsně  u státní hranice na území Německa v Bayerisch Eisensteinu nebo odbočte v osadě Regenhütte.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz příjezd autem.

Přístup pěšky

Z Bayerisch Eisensteinu jděte podle směrovek k jezeru 5,5 km. Od jezera se nabízí možnost výstupu na nejvyšší horu Šumavy Großer Arber. Okolo jezera vede okružní turistická stezka. 

Příjezd na kole, parkování kol

 K jezeru musíte přijet stejnými trasami jako motorizovaní návštěvníci. Takže se místy pěkně zapotíte ve stoupáních. 

Poznámky pro vozíčkáře

Okraj jezera a část okružní trasy jsou bezbariérové.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu