Špičák

Výrazná, hojně navštěvovaná šumavská hora s rozhlednou nad Železnou Rudou


Hora Špičák nad Železnou Rudou na Šumavě přitahuje návštěvníky ze mnoha důvodů. 

Za prvé: těžko se vysvětluje magičnost místa, musíte to zažít. Nejlépe, když nepoužijete lanovku a vystoupáte nahoru pěšky. A úplně nejlépe brzo ráno nebo pozdě večer. 

Za druhé: vrchol byl vždy přístupný, dokonce i v době existence nedaleké železné opony, takže pamětníci mohou srovnávat dřívější a dnešní dění. 

Za třetí: atraktivitu místa silně umocňuje rozhledna, odkud lze za vynikajícího počasí přehlédnout značnou část Čech a Bavorska.

Za čtvrté: Špičák je kvalitním areálem pro bikery, kteří provozují downhill a příbuzné disciplíny. Šest tratí je relativně moderních, jsou mezi nimi lehčí i vysoce obtížné. Jsou na nich klopené přírodní i dřevěné zatáčky, lávky, skoky i skokové sekce, kameny, prostě svým způsobem downhillový ráj. Na Špičáku se jezdí pravidelný závod Evropského poháru v downhillu.

Za páté: Špičák je kvalitním areálem pro sjezdové lyžování. Od vrcholové stanice lanovky vedou tratě červené i černé obtížnosti. V dolní partii kopce najdete terény pro začátečníky. 

Za šesté: Špičák je velmi snadno dopravně dostupný. Z Prahy a Plzně sem jezdí přímé vlaky, od úpatí k vrcholu se svezete sedačkovou lanovkou. Z Plzně sem vede velmi slušná silnice a parkoviště v osadě Špičák jsou poměrně rozsáhlá. 

A tak pro někoho může být jedinou nevýhodou skutečnost, že Špičák je díky výše popsané atraktivitě hojně navštěvován a nahoře se obvykle potkáte s početnými skupinami návštěvníků. 

Mapu tratí pro downhill najdete na http://suma.va.spicak.cz/cz/sekce/trate-78/

Rozhledna na Špičáku je architektonicky rozumným kompromisem mezi investorem - společností provozující lyžařský a downhillový areál a požadavky ochránců přírody. Snahy o vybudování vlastník areálu započal r. 2006, po určité době domluv s ochránci přírody se podařilo rozhlednu zprovoznit r. 2014. Věž je ocelová, s dřevěným opláštěním, má 26,5 m výšky, nahoru vede 135 schodů. Autory projektu jsou architekti Antonín Koldínský a Ing. Marcela Venkrbcová z Klatov. Stavba stála 7,6 mil. Kč, větší část pokryla dotace z Regionálního operačního programu Jihozápad, menší část sbírka na "schody". Famózní výhled z horní plošiny obsahuje velkou část Čech až k Plzni, podstatnou část západočeské části Šumavy, Bavorský les s nejvyšší horou Velkým Javorem a při daleké dohlednosti i část Alp s Dachsteinem. 
 

Podle:

https://plzen.rozhlas.cz/sumavsky-spicak-ma-novou-naucnou-stezku-a-sekci-skoku-pro-bikery-7232173, 30. 8. 2018

http://rozhledny.webzdarma.cz/, 3. 9. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°10'22.629"N, 13°12'30.569"E

Adresa

Špičák
Železná Ruda 340 04

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Špičák
Nadmořská výška
1202 m.n.m.
Základní číselné údaje
Rozhledna na špičáku byla postavena r. 2014. Je vysoká 26,5 m.
Kategorie chráněného území
Přírodní památka Královský hvozd

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Špičák na trati Plzeň - Železná Ruda-Alžbětín. Pak pokračujte pěšky nebo lanovkou. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Místní i některé dálkové autobusy zastavují v zastávce jménem Železná Ruda, Špičák, Stella. Odtud pokračujte pěšky nebo lanovkou. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší velké parkoviště: 49°9'55.779"N, 13°13'31.469"E. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Nejbližší velké parkoviště: 49°9'55.779"N, 13°13'31.469"E. 

Přístup pěšky

Nejkratší a nejstrmější výstup od žst Špičák na vrchol vede po modré značce. Délka 2 km, převýšení 370 metrů. 
Hezčí trasa vede přes Čertovo jezero a sedlo pod Malým Špičákem. Ta je pro milovníky "čisté" přírody velmi frekventovaná. Samozřejmě nejpohodlnější je výjezd lanovkou. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole většina bikerů volí "výjezd" lanovkou. Odjinud je stejně na vrchol příjezd zakázán. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lanovku mohou použít i vozíčkáři. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu