Svaroh (Zwercheck)

Hora v Královském hvozdu na Šumavě


Svaroh (Zwercheck) je mohutná hora v hlavním hřbetu Šumavy nad Černým jezerem na hranici mezi Českem a Německem. Hřbet v této oblasti je rozvodím mezi povodími Dunaje a Vltavy, tedy i rozvodím mezi Černým a Severním mořem. 

Geologickým podkladem jsou svory s vložkami kvarcitů, které ve formě skalních srubů vystupují nad okolní terén na hlavním vrcholu, na bavorské straně i v sedle mezi Svarohem a Jezerní horou. Ze všech skal se otevírají nádherné rozhledy, z hlavního vrcholu, který je osazen křížem, pak hlavně na českou stranu, například k oblasti vodní nádrže Nýrsko a k vrcholu Ostrého.  V geologickém podkladu, přesně řečeno v obsahu hornin obsahujících křemen, můžeme také hledat odpověď na otázku, proč masív Svarohu a Jezerní hory tak výrazně vystupuje nad okolní terén. Jednoduše proto, že vnější geologické vlivy neměly dostatek síly na odnos těchto tvrdých hornin. Pak hory tvořené těmito horninami vystupují nad okolí jako tzv. strukturní hřbety

V dobách ledových se do úbočí Jezerní hory a Svarohu "zakously" menší ledovce, jejichž pozůstatkem jsou Černé a Čertovo jezero. Morfologie již tak mohutných hor byla dovršena vyhloubením ledovcových karů se sráznými stěnami. Z vrcholu Svarohu ovšem ani jeden z karů není vidět, nejsou vidět ani jezera. 

Porost byl kdysi tvořen smrčinou s příměsí jeřábu, ale vlivem kyselých dešťů, kůrovce a vichřic je okolí vrcholu téměř bezlesé (stav r. 2015). 

O Juránkově chatě a o sedle mezi Svarohem a Jezerní horou píšeme v samostatných heslech. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Svaroh_(Šumava), 4. 1. 2020

http://www.tisicovky.cz/cs/hory/sumava/svaroh-hlv42/, 4. 1. 2020


Umístění

GPS souřadnice

49°10'26.558"N, 13°10'1.645"E

Adresa

Hojsova Stráž
Železná Ruda / Lohberg 340 22 / 93470

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hojsova Stráž
Nadmořská výška
1334 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Šumava / Naturpark Oberer Bayerische Wald

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein a odtud pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze Železné Rudy nebo z nádraží Bayerisch Eisenstein. Spoje jezdí k horskému hotelu v osadě Brennes, kde vystupte, a pokračují k dolní stanici lanovky, která vede na Großer Arber. Můžete ale také hledat spojení do zastávky Scheibensattel, kde je parkoviště aut. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat stát na lesním parkovišti Scheibensattel (49°9'34.238"N, 13°9'33.826"E) a odtud podniknout pěší okruh. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete nechat stát na lesním parkovišti Scheibensattel (49°9'34.238"N, 13°9'33.826"E) a odtud podniknout pěší okruh. 

Přístup pěšky

Jděte z parkoviště nejdříve do sedla mezi Svarohem a Jezerní horou a na hranici jděte doleva. Nejdříve dojdete ke zbytkům Juránkovy chaty, pak na vrchol Svarohu, poté ke skále Gipfelkreuz a pak k Naturkinu. Sestup jinou cestou: nejdříve víceméně na západ, pak za obloukem lesní cesty k jihu. Na místě o souřadnicích 49°10'10.518"N, 13°9'16.175"E doporučujeme na lesní cestě odbočit ze značené cesty doleva a vrátit se zpět na parkoviště. Celkem necelých 6 km, převýšení 320 m, výstup je místy strmý. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je Svaroh nedostupný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Svaroh nedostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu