Bývalá Juránkova chata na Svarohu

Skromné zbytky stavby v Královském hvozdu nad Železnou Rudou


Svaroh a Jezerní hora jsou majestátní masívy nad Černým a Čertovým jezerem. Jejich nadmořská výška přes 1300 m je předurčuje jako výborná místa pro lyžování. Toho si byli vědomi naši předchůdci již r. 1922, kdy byla těsně pod vrcholem Svarohu postavena chata. Postavil ji Ski klub Plzeň a pojmenoval ji po Arnu Juránkovi, horolezci a průkopníku lyžování na Šumavě. Podotkněme, že Arna Juránek byl synem plzeňského továrníka. Jeho maminka ovdověla a poté si vzala spisovatele Karla Klostermanna, šumavského spisovatele, který se stal jeho nevlastním otcem. Arna Juránek si první lyže vyrobil a vyzkoušel s kamarády již r. 1904.

Chata byla dřevěná s obdélníkovým půdorysem 4 x 5 metrů, v podkroví mohlo na palandách přenocovat až 10 lidí. Otevřeno bylo o víkendech, prvním správcem byl sám Juránek, poté lesní dělník A. Rataj. 

Chata 22. 12. 1931 vyhořela, údajně byla zapálena úmyslně.

Naši předkové ale měli opravdu nezlomnou vůli, protože již 28. 10. 1932 otevírají novou, v pořadí druhou chatu postavenou z darů a půjček. Novostavba byla dokonalejší než její předchůdkyně. Měla zděný základ a dvě dřevěná patra, velkou restauraci, 50 lůžek, moderní horkovzdušné vytápění a provoz po celý rok. Správcem byl opět pan Rataj. 

V okolí chaty se pořádaly občas lyžařské závody, ale stavbu nečekala slavná budoucnost. Za války ji používala německá armáda (způsob využití není možno dopátrat), na konci okupace ji Češi nacházejí zničenou. Mezitím r. 1944 Arna Juránek umírá ve věku 70 let. 

Již na Vánoce r. 1945 chata ale funguje znovu. Ukázal se opět šumavský patriotismus, tentokrát ve vedoucí roli Norberta Langa. Potřebný materiál členové Ski klubu nosili ze železnorudského nádraží. Chata zůstala ale hodně provizorním obrázkem předválečné slávy. Měla jen jedno patro. 

V únoru r. 1948 se moci chopili komunisté. Postupně uzavřeli státní hranici, vytvořili pohraniční pásmo a nechali vyklidit a zničit vesnice i samoty, které se v něm ocitly. Přesné datum zániku Juránkovy chaty není redakci a patrně ani místním znalcům známo. Dnes jsou v sedle mezi Svarohem a Jezerní horou jen ruiny. 

Podle:

Pořad TV Seznam na Mapy.cz

Naučná tabule u bývalé Juránkovy chaty, prosinec 2015

     


Umístění

GPS souřadnice

49°10'26.753"N, 13°10'10.422"E

Adresa

Hojsova Stráž
Železná Ruda 340 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Hojsova Stráž
Nadmořská výška
1321 m.n.m.
Základní číselné údaje
První chata na Svarohu byla postavena r. 1922.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Šumava

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Železná Ruda-Alžbětín/Bayerisch Eisenstein a odtud pokračujte autobusem. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem ze Železné Rudy nebo z nádraží Bayerisch Eisenstein. Spoje jezdí k horskému hotelu v osadě Brennes, kde vystupte, a pokračují k dolní stanici lanovky, která vede na Großer Arber. Můžete ale také hledat spojení do zastávky Scheibensattel, kde je parkoviště aut. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete nechat stát na lesním parkovišti Scheibensattel (49°9'34.238"N, 13°9'33.826"E) a odtud podniknout pěší okruh. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus můžete nechat stát na lesním parkovišti Scheibensattel (49°9'34.238"N, 13°9'33.826"E) a odtud podniknout pěší okruh. 

Přístup pěšky

Jděte z parkoviště nejdříve do sedla mezi Svarohem a Jezerní horou a na hranici jděte doleva. Nejdříve dojdete na vrchol Svarohu, poté ke skále Gipfelkreuz a pak k Naturkinu. Sestup jinou cestou: nejdříve víceméně na západ, pak za obloukem lesní cesty k jihu. Na místě o souřadnicích 49°10'10.518"N, 13°9'16.175"E doporučujeme na lesní cestě odbočit ze značené cesty doleva a vrátit se zpět na parkoviště. Celkem necelých 6 km, převýšení 320 m, výstup je místy strmý. 

Příjezd na kole, parkování kol

Na kole je Svaroh nedostupný. 

Poznámky pro vozíčkáře

Pro vozíčkáře je Svaroh nedostupný.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu