Pernštejnský tis

Památný strom pod známým hradem


Pernštejnský tis červený (Taxus baccata) je jedním z nejmohutnějších tisů v Česku. Roste ve stráni v lesoparku pod hradem Pernštejnem a všimnout si ho můžete jak ze silnice, tak ze stezky mezi dolním parkovištěm a prvním nádvořím. Exemplář má mohutný kmen, který je již od země dvojitý, s dutinou mezi kmeny. Koruna má husté větve, stažena je táhly. Strom má výjimečný soliterní vzrůst a dobrý zdravotní stav.

Tis popisuje již roku 1913 Jan Evangelista Chadt-Ševětín a objevuje se ve všech průvodcích, které o Pernštejně a okolí byly vydány.

Podle:

Kyzlík, P. a kol. (2003): Památné stromy v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Olympia Praha, str. 152

http://drusop.nature.cz/ost/chrobjekty/odps/pstromy/index.php?frame&ODPS_TREE=7401&SO_MOST=100601, 3. 10. 2016


Umístění

GPS souřadnice

49°27'7.827"N, 16°19'2.282"E

Adresa

Pernštejn
Nedvědice 592 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pernštejn
Nadmořská výška
404 m.n.m.
Základní číselné údaje
Obvod stromu je 455 cm, výšku má 16,5 m. Stáří Pernštejnského tisu se odhaduje na více než 400 let. Některé zdroje uvádějí až 1000 let. Památným stromem byl vyhlášen r. 1999.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanice se jmenuje Nedvědice. Leží na místní trati Tišnov - Nové Město na Moravě - Žďár nad Sázavou.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobusem se k hradu Pernštejnu, a tím i k tisu můžete dostat na zastávku Nedvědice, Pernštejn, rozc. nebo Nedvědice, Pernštejn, hrad, případně též Nedvědice, Pernštejn, Jednota. Linky odjíždějí zpravidla od vlakovému nádraží v Nedvědici. Zde hledejte spojení mezi linkami mířícími z Nedvědice do Bystřice nad Perštejnem nebo do Rožné. Autobusy ale vůbec nejezdí o víkendech. Z opravdu pravidelných spojení je výjimkou linka Bystřice nad Pernštejnem - Kuřim, která ale není "turistická" a dvakrát denně vozí pracovníky do a z elektrotechnického závodu v Kuřimi. Takže k dopravě do oblasti Nedvědice a Pernštejna doporučujeme vlak.

Příjezd osobním autem, parkování

U hradu Pernštejna jsou dvě parkoviště, jedno nad hradem, druhé - velké - pod hradem. Obě jsou placená (a jsou drahá). Samozřejmě můžete parkovat i v Nedvědici - bez poplatků.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro autobusy je určeno parkoviště pod hradem.

Přístup pěšky

Tis si nejlépe můžete prohlédnout z cesty, která stoupá od křižovatky pod hradem na první nádvoří. Vede tu žlutá značka. K tisu je nutno z ní  asi 20 m odbočit

Příjezd na kole, parkování kol

Výše popisovaná přístupová cesta není sjízdná pro kola. Cyklisté se mohou spokojit s pohledem na tis z blízké silnice anebo po kamenité cestě okolo tisu kola vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Platí podobné sdělení jako pro cyklisty. Členité a nerovnostmi pověstné cesty u Pernštejna vozíčkářům nesvědčí.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu