Chata Babí lom a Tree House

Lesácká chata a opodál velmi netradiční ubytování na stromě

Kontaktní informace

+420 728 786 570
Oficiální stránky
hlusickova@lesymb.cz

Pod vrchem Babí lom  hospodaří na tamějších pozemcích Lesy města Brna. Tento podnik připravil pro turisty tradiční i velmi netradiční způsob ubytování. Blízko asfaltové silničky u křižovatky s Lelkovadlem uváděné v mapách pod názvem Babí lom - rozc. je postavena jednoduchá chata, která je připravena pro pořádání rodinných nebo firemních akcí až pro 70 osob. V podkroví podnik Lesy města Brna nabízí ubytování pro 10 osob. Ubytovací část má samostatný vstup, kompletní sociální zařízení, kuchyňský kout a menší společenskou místnost.  Okolí je velmi vkusně upraveno. Vedle prostorného parkoviště o kapacitě až 30 aut se rozkládá louka s ohništěm, jezírkem a altánem.

Jen několik desítek metrů od chaty, již v lese, láká k ubytování Tree house Babí lom - stromový dům. Je to dřevěný objekt situovaný několik metrů nad zemí, který je ukotven lany a který obepíná strom. Do domečku na stromě vede boční schodiště. Uvnitř je stylové vybavení, dvojpostel a další lůžko, kamínka a ekologické WC. Pobyt je možné domluvit na kontaktním telefonu či mailu. Nejvhodnější pro pobyt je letní období. Zážitkem při noclehu je opravdové spojení s přírodou, navíc ve vzduchu.

Lesy města Brna pronajímají ještě jeden Tree house U Jezevce cca 450 m odtud severně. Ten má kromě manželské postele ještě další dvě lůžka. Také mají ve vlastnictví Tree house Sojčí hnízdo ještě více na sever. Tato chata na stromě je určena dokonce pro 4 osoby. 

Podle:

http://www.lesymb.cz/tree-house-babi-lom.html?id=394, 16. 11. 2016



Umístění

GPS souřadnice

49°18'49.646"N, 16°35'6.036"E

Adresa

Svinošice 679 22

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Svinošice
Nadmořská výška
457 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vnitřní část domečku Tree House Babí lom má plochu asi 18 metrů čtverečních, terasa asi 7 metrů čtverečních.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší stanicí je Kuřim. Ještě menší kus cesty půjdete ze železniční zastávky Česká, ale část pochodu přes Lelekovice je třeba absolvovat po neatraktivní silnici.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do nejbližší obce Lelekovice jezdí z Brna-Králova Pole, nádraží autobus č. 41. Vystupte v zastávce Lelekovice, náves.
Dostanete se sem i z Kuřimi, žst některými spoji autobusu č. 310. Z tohoto autobusu můžete ale vystoupit i ve vesnici Podlesí a jít k stromovému domu přes Babí lom už odtud. V Podlesí, rozc. zastavuje i autobus č. 301 na lince Brno, Královo Pole nádraží - Lysice - Kunštát - Bystré.

Do Vranova jezdí některé spoje autobusu č. 57 z Brna-Husovic, nádraží, podobně i některé spoje autobusu č. 43 také z Králova Pole, nádraží a některé spoje linky autobusu č. 310 z Kuřimi, žst.

Příjezd osobním autem, parkování

 Auto lze bez problémů zaparkovat v Lelekovicích, ve Vranově nebo v Podlesí. Ubytovaní nebo pozvaní hosté přijedou odbočením ze silnice I/43 Brno - Svitavy. Odbočka vede 750 metrů severně od křižovatky silnic I/43 a II/386 nebo chcete-li přijet od Svitav, pak 1,44 km jižně od křižovatky silnic I/43 a II/379. Pro běžného návštěvníka je na okraji lesa zákaz vjezdu. Po 1,5 km jízdy lesem jeďte vlevo, po dalším 0,7 km vpravo. Po dalším 1,5 km odbočte z "hlavní" lesní silnice vlevo (ke křižovatce s odpočívadlem a s Lelkovadlem nedorazíte). Od silnice I/43 urazíte k chatě asi 4 km.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Pro zájezdy doporučujeme nechat vystoupit účastníky z autobusu ve Vranově, kde si též mohou prohlédnout klášter a hrobku a čekat na ně po absolvování jejich pěší trasy přes Lelkovadlo, Tree house a Babí lom v Lelekovicích.

Přístup pěšky

Předpokládáme, že pěší turista bude chtít navštívit rozhlednu Babí lom a až teprve na druhém místě Lelkovadlo a Tree house a podle toho navrhujeme přístupové trasy  ze tří směrů:

Z Kuřimi, žst po modré značce do vesnice Podlesí (mírně zvlněný profil), pak stoupáním (místy prudkým) stále po modré na rozcestí Pod Babím lomem, kde odbočte vpravo na žlutou značku k rozhledně - celkem 4,5 km. Pak po hřebeni po červené a sestoupit k Lelkovadlu, celkem další 1,3 km.

Z Vranova po červené značce krátce stoupejte ven z obce, pak přes lesy je mírné stoupání nebo rovina, na rozcestí U Jelínka rovně k Lelkovadlu. Celekm 2,3 km. Pak jděte stále rovně a stále po červené stoupáním na hřeben a po hřebeni jděte vlevo k rozhledně - celkem dalších 1,3 km.

Z Lelekovic od zastávky autobusů vede k rozhledně červená značka. Ta sice činí přístup relativně krátkou záležitostí (2,6 km), ve druhé části je ale výstup značně příkrý. Od rozhledny je to k Lelkovadlu po červené dalších 1,3 km.

Jak najít cestu od Lelkovadla k chatě Babí lom a k Tree house?

Jděte po silnici 180 m na sever a pak 100 m na východ.

Příjezd na kole, parkování kol

Východně od hřebene Babího lomu vede lesní asfaltová silnice (vede po ní i cyklotrasa Petra Bezruče), po níž lze přijet od Lelekovic na rozcestí s Lelkovadlem a pak dál k chatě Babí lom.

Dobře sjízdná je i polní cesta od severu ze Svinošic značená jižně od vsi žlutou značkou, po 1 km už v lese jeďte k jihu bez značení.

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkář s doprovodem se poměrně snadno může k chatě Babí lom dostat z Lelekovic (viz příjezd na kole). 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu