Výhled od lesa nad Mouřínovem

Skvělá podívaná do krajiny u Bučovic


V Mouřínově, malé obci jižně od Bučovic, můžeme začít výlet nebo chcete-li - túru směrem ke hlavnímu hřbetu Ždánického lesa, jehož kouzla turisté zatím objevili jen málo nebo vůbec. Cestou z obce na jih mineme dva rybníky a zhruba půl kilometru západně od nich se kříží dvě polní cesty. Toto rozcestí a cesta jižně od něj, na první pohled nenápadné místo, překvapí výborným výhledem do krajiny Vyškovské brány, tj. převážně na sever, částečně též na západ k Rašovicím a na východ k Mouřínovu. 

Přírodovědci na remízkách v okolí a v blízkém lese mohou studovat invazi jmelí bílého na stromech mnoha druhů. 


Umístění

GPS souřadnice

49°7'1.300"N, 16°57'59.707"E

Adresa

Rašovice, Mouřínov 685 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Rašovice, Mouřínov
Nadmořská výška
306 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Bučovice na trati Brno - Veselí nad Moravou. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Z Bučovic jezdí do Mouřínova celotýdenně autobusová linka č. 641. O víkendu je na ní provozován jen minimální počet spojů. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zaparkovat v Mouřínově nebo lze s ním dojet po prašné cestě až k rybníkům. Parkovat lze např. na mírně rozšířeném místě mezi Dolním Mouřínovským a Horním Mouřínovským rybníkem. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus zanechte v obci Mouřínov. 

Přístup pěšky

Z Bučovic, žel. st.: po zelené značce 7 km přes Marefy, většinou po cestách mezi poli. Na rozcestí se souřadnicemi 49°7'40.291"N, 16°57'51.142"E jděte rovně, nikoli doleva. 

Z Mouřínova, zastávky bus: po žluté značce cca 700 m k rybníkům, pak do kopce na západ 500 m a pak na jih 100 m k vyhlídkovému místu. 

Žlutá značka z popisovaného vyhlídkového místa i zelená značka od Mouřínovských rybníků pokračují klikatým průběhem na hřbet Ždánického lesa. Lze po nich podniknout zvláště na jaře docela pěkný výlet. 

Příjezd na kole, parkování kol

Vyhlídkové místo je dostupné na horském kole. Cyklisté sem ale moc nejezdí, zato mají ve velké oblibě lesní asfaltku, která vede po hlavním hřbetu Ždánického lesa a také silnici z Rašovic, kterou se na tuto "hřebenovku" dostávají. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vyhlídkové místo u Mouřínova není pro vozíčkáře dostupné. 

Rady a tipy

Doporučujeme výlet: Mouřínov - Dolní a Horní Mouřínovský rybník - Zřícenina hradu Kepkov - Zaniklá ves Konůvky - Rozcestí u Andělíčka - U Jelena - U Dubu - Dolní a Horní Mouřínovský rybník - Mouřínov, postupně žlutá značka výstup, modrá silnice na hlavním hřbetu a zelená značka sestup. Celkem asi 12,5 km.  

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu