Ketkovický mlýn

Stavba a chaty na romantickém místě v sevření skal


Řeka Oslava těsně pod soutokem se Senoradským potokem vstupuje do sevření skal, které sestupují až do vody. Na levém břehu se nad řekou zdvihají zbytky Ketkovického hradu, peřeje řeky vytváří neobyčejně romantickou scenérii. V této zajímavé poloze stojí zachován Ketkovický mlýn.

Je v soukromém vlastnictví, veřejnosti nepřístupný, zblízka ani nemůžete tušit, že se jedná o velmi rozlehlý objekt na nepravidelném půdoryse. Vodní motor funkční není. Literatura uvádí roku 1930 tyto údaje: majitel mlýna a pily Boh. Vydra, byla zde 2 kola na svrchní vodu, průtok 0,797 m3/s, spád 3,54 m, výkon 21,27 k.

Kousek nad mlýnem lze přejít most přes řeku a vychutnat si nádherný pohled do peřejí a na pravém břehu u mostu pozorovat zříceninu Ketkovického hradu.

Mlýn leží v srdci přírodní rezervace, která láká kromě skal také mnoha botanickými skvosty. Asi nejkrásnější je tady jaro.

Nádherný výhled na mlýn je z vyhlídky na Velké skále.

Podle:

http://vodnimlyny.cz/mlyny/mlyn/1651-ketkovicky-mlyn?send=Filtrovat&do=filter-advancedSearchForm-sub..., 17. 7. 2016




Umístění

GPS souřadnice

49°8'16.583"N, 16°14'37.826"E

Adresa

Ketkovice 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Ketkovice
Nadmořská výška
270 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře využitelnou pro výlety k řece Oslavě u Ketkovického mlýna je stanice Rapotice na trati Brno - Jihlava. Na této trati můžete z vlaku vystoupit také ve stanici Kralice nad Oslavou. V obou stanicích zastavují jen osobní vlaky. Ve stanici Rapotice můžete přestoupit na navazující autobus č. 430 a přijet do Ketkovic, což je k řece mnohem blíže.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Ketkovický mlýn leží při hranici dvou krajů. Zatímco v kraji Vysočina místní autobusová doprava funguje v podstatě špatně, o víkendech vůbec (obce Březník, Kladeruby nad Oslavou, Kuroslepy), v Jihomoravském kraji autobusy v integrovaném systému jezdí i do periferních míst celý týden. Jako východisko pro výlety doporučujeme Ketkovice (linka 430 Rapotice, žst - Oslavany - Ivančice) nebo Senorady (linka 423 Tetčice žst. - Oslavany - Mohelno).

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze snadno zaparkovat v Ketkovicích nebo Senoradech. Motorovým vozidlům je povolený vjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna - pozor ale na cestu, není příliš kvalitní a v zimě se neudržuje. Také můžete jet do Kuroslep, projet vsí k hotelu a rozhledně s názvem Kalimeta a pokračovat dále k lesu a zde doprava. Na lesní cestu není zákaz vjezdu, protože pokračuje až do údolí Oslavy k chatám. Doporučujeme auto nechat buď u Kalimety nebo u lesního objektu, který je v mapách uváděn jako Sedlečko (poblíž zříceniny hradu Kraví Hora).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus lze zaparkovat v Ketkovicích, v Kuroslepech nebo Senoradech. Sjezd ze Senorad do chatové osady v okolí Ketkovického mlýna není pro autobus v žádném případě vhodný.

Přístup pěšky

Ze Senorad: jděte k severu po žluté značce k severu k řece. V místě, kde značka odbočuje vlevo do kopce, jděte stále rovně k řece. U soutoku Oslavy a Senoradského potoka jděte dále po červené ve směru po proudu.

Z Ketkovic: jděte po červené značce do údolí Oslavy asi 3 km.

Z Kralic nad Oslavou, žst.: krásná, místy terénně náročná cesta údolím Chvojnice po modré značce asi 10,5 km k soutoku Oslavy a Chvojnice. Pak asi 250 m po pravém břehu k soutoku Oslavy a Senoradského potoka a pak dalších asi 250 m po proudu.

Od lesní samoty Sedlečko: po červené značce okolo zříceniny Kraví hora dolů k řece, místy obtížným terénem asi 2 km, pokud začnete od rozhledny Kalimeta, pak 4 km, z toho první 2 km po asfaltu. Od soutoku Oslavy a Chvojnice jděte asi 250 m po pravém břehu k soutoku Oslavy a Senoradského potoka a pak dalších asi 250 m po proudu.

Příjezd na kole, parkování kol

Ketkovický mlýn je jedním z mála míst v údolí, které je dobře přístupné na horském kole. Přijet můžete buď ze Senorad (trasa 5199, Pivovarská trasa, Templářská trasa), z Ketkovic (5199, Templářská trasa) nebo z Čučic (Pivovarská trasa).

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkářům doporučujeme dojet až k soutoku Oslavy a Senoradského potoka autem ze Senorad (pozor za deště a mokra). Pokud byste jeli bez auta, určitě si vezměte fyzicky zdatný doprovod. Od soutoku ke mlýnu příliš běžným autem jízdu nedoporučujeme, ale osoba na vozíku s doprovodem ji zvládne.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu