Studánka U Berana

Velmi silný pramen ve stráni nad řekou Oslavou


Pramen U Berana, též někdy označovaný jako Pramen U Dobré vody či Pramen lásky je jedním z nejvydatnějších vodních zdrojů v povodí řeky Oslavy.

Voda vyvěrá v nepříliš výrazném žlebu na pravém břehu řeky Oslavy pod Novou Vsí. Pramen vznikl na puklině, vývěr vody je soustředěný. Geologické podloží je tvořeno moravským moldanubikem, což místně znamená horniny migmatity a granulity. Připomeňme, že se jedná o horniny přeměněné - v hloubkách a pod tlakem. Voda v prameni má ale značný obsah vápníku, což dosvědčuje její původ v nedaleké oblasti s krystalickými vápenci (je to směrem od pramene na zjz). Dodejme, že krystalický vápenec je taktéž přeměněná hornina z původního, obvykle organogenního vápence a díky  přeměně již nemůžeme pozorovat původní organismy, které vápenec vytvořily. Nad polohami krystalických vápenců jsou naváty spraše, je možné, že sběrná oblast studánky U Berana je právě tam. Co je velmi zajímavé? Vývěr vody U Berana je málo rozkolísaný a není závislý na množství srážek. Pod pramenem se tvoří vápenité usazeniny.

A jak vznikl název pramene?

U vodního zdroje bylo kdysi instalováno jednoduché čerpadlo, tzv. vodní trkač, kterým se dodávala voda do nedaleké myslivny. Jeho klapot možná připomíná trkání beranů. Malá zvuková napodobenina trkače bývala slyšet ještě nedávno již z dálky a dávala znamení, že se lidé blíží k prameni s pitnou vodou. Rozbor vody a technický popis trkače je k dispozici na naučné tabuli vedle stříšky.

A co název Pramen lásky?

Údajně vznikl od toho, že na tomto místě se scházeli zamilovaní, aby si slíbili věrnost, například před odchodem na vojnu nebo na dalekou cestu. Dodejme, že kromě zamilovaných je pramen také místem srazu trampů, většinou těch, kteří mají své osady na Oslavě.

Podle:

http://novaves-bv.cz/pramen-beran/ms-4021/p1=4021, 24. 7. 2016

Naučná tabule u pramene, 28. 3. 2016


Umístění

GPS souřadnice

49°07'05.00"N, 16°17'59.50"E

Adresa

Nová Ves 664 91

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Nová Ves u Oslavan
Nadmořská výška
255 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší dobře využitelnou železniční stanicí jsou Tetčice na trati Brno - Jihlava, odkud se dále dopravte autobusem.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte autobusem 423 (Rosice-) Tetčice žst. - Oslavany - Nová Ves - Mohelno. Vystupte buď v zastávce Oslavany, aut. st. nebo v zastávce Nová Ves, škola nebo až v Senoradech.

Příjezd osobním autem, parkování

Auto lze zaparkovat v Nové Vsi nebo sjet po lesní asfaltce podél Údolního potoka až k soutoku s řekou Oslavou. Není tam zákaz vjezdu. Můžete také ale např. zaparkovat v Oslavanech, vyjet dále autobusem do Senorad a vrátit se ze Senorad do Oslavan po žluté značce pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus musí zaparkovat v Nové Vsi nebo účastníky zájezdu vysadit v Senoradech a počkat na ně v Nové Vsi.

Přístup pěšky

Studánka U Berana leží při žluté značce mezi Senorady a Oslavany.     

Z Nové Vsi: jděte po lesní asfaltce k řece Oslavě k jejímu soutoku s Údolním potokem. Odtud po žluté proti proudu. Z Nové Vsi k prameni 1,5 km, od soutoku Oslavy s Údolním potokem jen 500 m.

Z Oslavan, aut. st.: po žluté značce krásný výlet podél Oslavy se dvěma exponovanými místy v prudkém svahu nad řekou. Asi 4 km.

Ze Senorad: nejdříve k řece a pak přes krásná místa po žluté značce s vyhlídkami. Místy náročný terén, asi 8 km, možno krátit či prodloužit. Z toho téměř 2 km po lesní asfaltce.

Příjezd na kole, parkování kol

Studánka U Berana leží při žluté značce mezi Senorady a Oslavany. Cestu mezi těmito místy na kole po žluté značce obecně nedoporučujeme. Je na ní několik nesjízdných úseků a studánka U Berana je zrovna na jednom z nich. Nejblíže se k pramenu dostanete, použijete-li asfaltovou lesní silnici z Nové Vsi k k soutoku Oslavy a Údolního potoka, pak jeďte ještě kousek doleva proti proudu a zbytek cesty je nutno kola vést.

Poznámky pro vozíčkáře

Studánka U Berana není pro vozíčkáře dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu