Maurská vodárna v Lednici

Neobvyklá stavba v zámeckém parku


V lednickém parku je k vidění hned několik neobvyklých staveb. Jedna z nich stojí blízko zámku při jezu na rameni řeky Dyje. Objektu se říká nejčastěji maurská vodárna. Architekt Wingelmüller jej vyprojektoval jako technické zařízení na čerpání vody pro závlahy parku, uvnitř byly i parní lázně a turbina pro výrobu elektřiny, která zásobovala zámek a část obce. Vodárna byla postavena v maurském slohu r. 1785.

Dnes již vodárna slouží svému účelu jen částečně, uvnitř je umístěna kavárna v orientálním stylu. Novější vodárnu situovali stavitelé na protilehlý, tj. levý břeh ramene Dyje. 

Křižovatka cest u vodárny je jedním z nejrušnějších míst v parku. Na opačném břehu se rozdvojují vycházkové trasy parkem. Obě cesty míří k minaretu, jde jen o to, kterou si návštěvníci zvolí. Na stejném místě nastupují lidé do motorových lodí, které plují také k minaretu nebo k Janohradu. A konečně - přímo před vodárnou mají výchozí stanoviště kočáry tažené koňmi, které vozí turisty k Janohradu. 

Takže před vodárnou bývá někdy hlava na hlavě a současně návštěvníci mají těžké rozhodování s tím, za co utratit peníze, protože křižovatka u vodárny může výletový rozpočet značně zruinovat. 
          
Podle: 

http://www.lednice.cz/cs/lednicko-valticky-areal/pamatky-lednicko-valtickeho-arealu/maurska-vodarna/, 17. 2. 2019



Umístění

GPS souřadnice

48°48'11.098"N, 16°48'28.355"E

Adresa

Park 433
Lednice 691 44

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Lednice na Moravě
Nadmořská výška
162 m.n.m.
Základní číselné údaje
Vodárna byla postavena r. 1785.
Kategorie chráněného území
Národní přírodní rezervace Lednické rybníky

Přístup

Příjezd vlakem

Do Lednice se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Lednice jezdí dvě autobusové linky s celotýdenním provozem.

Linka 555 Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu).

Linka 570 Mikulov - Lednice - Břeclav má také návaznost v Mikulově i v Břeclavi na vlaky.

Příjezd osobním autem, parkování

V Lednici je několik parkovišť, všechna jsou placená.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

V Lednici je několik parkovišť, jedno mohou použít i zájezdy s autobusy (ul. 21. dubna).

Přístup pěšky

Zámek a park jsou přístupné pro běžné návštěvníky přicházející pěšky. Zajímavý pěší výlet je možno uskutečnit po červené značce Valtice - Lednice.

Příjezd na kole, parkování kol

V areálu zámku a parku je přísný zákaz jízdy na kole. V okolí Lednice je ale velká spousta možností pro cyklistické výlety. Hezká a rovinatá je např. trasa 41 z Břeclavi do Lednice lužním lesem, kterou zvládnou i začátečníci a není na ní potřeba horské kolo, stačí silniční.

Poznámky pro vozíčkáře

Park je pro vozíčkáře dobře přístupný a vhodný, zvláště pak cesta od zámku k minaretu. Pro jistotu si vezměte doprovod. Ve směru na Janohrad nejsou cesty pro vozíčkáře vhodné. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu