Dům U Minuty v Praze

Hodnotná, původně gotická stavba na Staroměstském náměstí


Dům U Minuty je mimořádně pohledově nápadná stavba v historickém centru Prahy na Staroměstském náměstí. Neunikne pozornosti nikomu, kdo se vydá po Královské cestě. Byl postaven jako pozdně gotický, několikrát přestavěn renesančně. Loubí, ač starobylého vzhledu, bylo zhotoveno až r. 1938. 

Nyní podrobněji. 

Na samém počátku 15. století někoho napadlo na místě zrušené uličky postavit dům a spojit ho s čp. 4. I když novostavba byla velmi úzká, měla dvě patra. V pozdější době majitelé dům přestavovali v 80. a v 90. letech 16. století a ještě před r. 1615. Při druhé přestavbě bylo přistavěno třetí patro s nízkou lunetovou římsou. 

Z nároží shlíží klasicistní socha lva s erbovní kartuší, kterou zvíře drží v předních tlapách. Dům na obou fasádách zdobí sgrafita s biblickými a mytologickými výjevy a renesančními legendami. 

Klenby ve sklepení jsou valené, další renesanční klenutí je vidět v přízemí loubí. Klenba v patře je vymalována freskou s krajinnými a figurálními motivy, v lunetách jsou doplněny ornamenty. A ještě výše, ve 3. patře bychom částečně uviděli původní stropy svázané s krovem, který je sice renesanční, ale byl nově zpevněn. 

 V l. 1938-40 byl dům přestavován. Tehdy bylo otevřeno předtím neexistující loubí. Při celkové rekonstrukci byly objeveny fragmenty renesanční malby v plochostropých místnostech ve 2. patře (jsou zde dochovány dodnes). R. 1938 bylo otevřeno předtím neexistující loubí a zároveň proběhla rozsáhlá rekonstrukce objektu (do 1940), při níž byly objeveny renesanční malované stropy ve 2. patře.

Sgrafitová výzdoba měla velmi podobný osud jako jeden z domů v Telči, Palackého ul 24. (viz text zde). Vznikla ve dvou etapách, nejdříve před r. 1600, pak před r. 1615, pak v době baroka byla zabílena a obnovena až ve 20. letech 20. století. 

Když v domě působila lékárna, říkalo se mu U Bílého slona. Název U Minuty se ujal v době, kdy zde působila provozovna Tabáku (pro později narozené uvádíme = trafika). 

V l. 1889-96 zde bydlel s rodiči Franz Kafka. Narodily se tu jeho sestry. 

Podle:

https://cs.wikipedia.org/wiki/Dům_U_Minuty, 12. 2. 2020

https://www.pamatkovykatalog.cz/dum-u-minuty-15412338, 12. 2. 2020


Umístění

GPS souřadnice

50°5'12.092"N, 14°25'12.233"E

Adresa

Staroměstské náměstí 3
Praha 1 - Staré Město
Praha 110 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Staré Město
Nadmořská výška
192 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční stanicí je Praha hlavní nádraží nebo Praha Masarykovo nádraží. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší stanice metra se jmenuje Staroměstská (linka A). 

Příjezd osobním autem, parkování

Doporučujeme parkovat na některém ze záchytných parkovišť na okraji Prahy u stanice metra. Nebo hledejte místo s bílými přerušovanými  pruhy. Tato místa jsou doplněna dopravní značkou s oranžovým či zeleným pruhem.
V „oranžové“ zóně můžete parkovat max. 2 hodiny. V „zelené“ zóně smíte parkovat 6 hodin. Provozní doba, způsob platby a cena je vždy uvedena na parkovacím automatu.
. Neparkujte v místech s modrými pruhy, ta jsou určena pro rezidenty.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Viz https://bezpecneparkovani.cz/BUS_parking.cms

Přístup pěšky

Staroměstské náměstí je běžně přístupné pro pěší návštěvníky. 

Příjezd na kole, parkování kol

Prostor před radnicí a před domem je přístupný pro jízdu na kole. Vzhledem k obrovskému množství pěších návštěvníků sem ale doporučujeme na kole nejezdit. 

Poznámky pro vozíčkáře

Prostor před domem je bezbariérový. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu