Naleziště česneku medvědího u Chotěbuzi

Neobyčejně rozlehlá plocha oblíbené byliny


Mezi Karvinou a Českým Těšínem levostranné přítoky řeky Olše vytvářejí v pahorkatinném reliéfu zajímavá údolí, která jsou ostrůvky přírody. Jedno z nich, v údolí potoka Kyšinec na hranici katastrů Chotěbuzi a Mostů (u Českého Těšína), se stalo díky zamokřenému podloží domovem pro rozsáhlou kolonii česneku medvědího. V jarních měsících je údolí vyhledáváno milovníky této bylinné pochoutky. Území není vyhlášeno jako chráněné. 
      

Umístění

GPS souřadnice

49°45'44.768"N, 18°35'21.633"E

Adresa

Údolní
Mosty
Český Těšín, Chotěbuz 735 62

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Mosty, Chotěbuz
Nadmořská výška
285 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Český Těšín nebo Chotěbuz na trati Bohumín - Český Těšín. Z Českého Těšína se pak projdete ještě 5 km. Stanice Chotěbuz je mimo hlavní zástavbu sídla a do západní části Chotěbuzi k lípě je to ještě 3 km pěšky přes les (příjemná procházka). K nalezišti je to od lípy pak ještě další 1 km.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Chotěbuz leží převážně při hlavní silnici mezi Českým Těšínem a Karvinou. Jezdí tudy a zastavují zde všechny autobusové linky mezi těmito městy. Jedna z nich v pracovní dny i o víkendech jezdí z Českého Těšína do západní části Chotěbuzi. Vystupte na zastávce Chotěbuz, u Glace, což je velmi blízko námi popisovaného údolí potoka Kyšinec.  

Příjezd osobním autem, parkování

Autem lze zastavit přímo v údolí, ale v době květu možná podobný nápad bude mít mnoho dalších sběračů oblíbené pochoutky. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus je nutno nechat v Chotěbuzi u lípy, jinde jsou místní silnice příliš úzké. 

Přístup pěšky

Z Českého Těšína, žst.: modrá značka, 4 km. 

Z Chotěbuzi, žst.: nejdříve zelená, pak žlutá značka, nakonec modrá, celkem 4 km. Cestou půjdete okolo sadu neobvykle silně napadeného jmelím a pak okolo památné lípy

Příjezd na kole, parkování kol

Jihovýchodně od Ostravy je v pahorkatinném terénu neobyčejně rozsáhlá síť úzkých silnic mezi sídly, která je ideální pro pohodovou cyklistiku.

Poznámky pro vozíčkáře

Obě přístupové silnice, tj. z Českého Těšína i z Chotěbuzi, žst. doporučujeme pro vozíčkáře. Vezměte si doprovod. 

Rady a tipy

V blízkém okolí doporučujeme zhlédnout zámek a hlásku v Chotěbuzi, památné stromy, např. lípu a zajímavý přírodovědný unikát, sad s invazí jmelí bílého

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu