Sad s invazí jmelí bílého v Chotěbuzi

Přírodovědná, vysoce poučná zajímavost


Střed vesnice Chotěbuz, která leží mezi Karvinou a Českým Těšínem, není obvyklým cílem turistů. Většina návštěvníků míří ke skanzenu a k Rybímu domu, které jsou oba situovány při hlavní silnici. Západní část vesnice leží v pahorkatinném reliéfu a nabízí ke zhlédnutí hned několik drobných zajímavostí. 

Ve vesnici roste několik památných stromů, brzo zjara vykvétá v údolí potoka hojné množství česneku medvědího, cílem poznání může být i zámek s hláskou a v neposlední řadě si v jedné soukromé zahradě můžete všimnout neobvykle silné invaze jmelí bílého

Jak víme, jmelí je poloparazit, který roste na větvích různých stromů, ale současně díky zeleni v listech je pro něj charakteristická fotosyntéza. Na sadu v Chotěbuzi je zajímavé sledovat stupeň vysílení jabloní, které se jmelím bojují a - prohrávají. Stav se nám podařilo zachytit r. 2016 a je možné, že majitelé sadu nebudou invazi jmelí na jabloních dlouho tolerovat. 


Umístění

GPS souřadnice

49°46'18.867"N, 18°34'49.426"E

Adresa

K Oboře
Chotěbuz 735 61

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Chotěbuz
Nadmořská výška
294 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Chotěbuz na trati Bohumín - Český Těšín. Stanice je ale mimo hlavní zástavbu sídla a do západní části Chotěbuzi je to ještě 3 km pěšky přes les (příjemná procházka). 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Chotěbuz leží převážně při hlavní silnici mezi Českým Těšínem a Karvinou. Jezdí tudy a zastavují zde všechny autobusové linky mezi těmito městy. Jedna z nich v pracovní dny i o víkendech jezdí z Českého Těšína do západní části Chotěbuzi. Vystupte na zastávce Chotěbuz, škola u lípy a pak se vydejte k sadu.

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze u sadu. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobusem na úzkou silnici, která vede okolo sadu, raději nejezděte. Nechte vůz na křižovatce u lípy

Přístup pěšky

Sad najdete při silničce se žlutou značkou jižně od místa, které se na mapách uvádí pod názvem Chotěbuz, Obora, hájovna. U Chotěbuzi značkaři museli vést trasy většinou po úzkých asfaltových silnicích. Jiné možnosti neměli. 

Z Českého Těšína, žst.: modrá značka. Cestou půjdete okolo známého naleziště česneku medvědího, pak dojdete k památné lípě. Odtud se dejte po žluté. Celkem 5,5 km. 

Z Chotěbuzi, žst.: nejdříve zelená, pak žlutá značka, 2,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Jihovýchodně od Ostravy je v pahorkatinném terénu neobyčejně rozsáhlá síť úzkých silnic mezi sídly, která je ideální pro pohodovou cyklistiku. 

Poznámky pro vozíčkáře

Obě přístupové silnice, tj. z Českého Těšína i z Chotěbuzi, žst. doporučujeme pro vozíčkáře. Vezměte si doprovod. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu