Kaple sv. Huberta

Novogotická stavba v Lednicko-valtickém areálu


Kaple sv. Huberta je nejmladší stavbou v Lednicko-valtickém areálu. Najít  v terénu i při studiu literatury ji můžete též pod názvem Zámek sv. Huberta. Stavba byla dána do užívání r. 1855. Plány sestavil architekt Jiří Wingelmüller. Začátek stavby se datuje už do 30. let, autor se dokončení díla nedožil. Stavitel Poppelack dokončuje realizaci díla až po jeho smrti. Sochařskou výzdobu prováděl František Högler. Stavební kámen pocházel z Vídně, Eggenburgu a z Valtic.

Kaple je součástí rozsáhlé koncepce úpravy lesů, luk a rybníků v okolí Lednice a Valtic. Je to trojboká stavba s hrotitými oblouky z pískovcových kvádrů. Nahoře je zaklenuta síťovou žebrovou klenbou, která nese trojbokou přilbu, křížovou kytku a kříž. Nejvíce návštěvníky upoutá trojboký oltář s kamennou sochou sv. Huberta na vysokém podstavci. Architekt, i když až posmrtně, dovršil svůj podíl na přeměně okolí Lednice, kdy po lednickém skleníku, maurské vodárně a někdejším čínském pavilonu zde v lese jižně od Valtic spojil vlastní představy o gotice s obecnými prvky novogotiky, aby vytvořil dílo, které přetrvalo dodnes.

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Jižní Morava, s. 140
    






Umístění

GPS souřadnice

48°45'39.348"N, 16°48'22.470"E

Adresa

Valtice 691 42

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Valtice
Nadmořská výška
187 m.n.m.
Základní číselné údaje
Kaple byla postavena v r. 1855.

Přístup

Příjezd vlakem

Do lednicko-valtického areálu se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkosti kaple sv. Huberta jezdí tři autobusové linky s celotýdenním provozem.

Linka 571 Břeclav - Valtice. Vystupte na zastávce Valtice, hájenka.

Linka 555 Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu). Vystupte na zastávce Hlohovec, Tři Grácie.

Linka 570 Mikulov - Lednice - Břeclav má také návaznost v Mikulově i v Břeclavi na vlaky. Vystupte na zastávce Lednice, Apollo.
    



Příjezd osobním autem, parkování

Zaparkujte poblíž autobusové zastávky Valtice, hájenka. Je odtud velmi blízko k zámečku Rendez-vous a pak už jen 2 km ke kapli.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Platí totéž, co pro auta.

Přístup pěšky

Od autobusové zastávky Valtice, hájenka (parkoviště u zámku Rendez-vous): jděte víceméně stále k severovýchodu, nejdříve k zámečku Rendez-vous a pak ke kapli, celkem 2,2 km. Všude rovina.

Od autobusové zastávky Hlohovec, Tři Grácie: jděte nejdříve k východu ke chrámu Tří Grácií, odtud na jihovýchod po červené. Celkem asi 2,5 km.

Od autobusové zastávky Lednice, Apollo: jděte nejdříve neznačenou cestou okolo Apollonova chrámu k Novému Dvoru a ke chrámu Tří Grácií, odtud na jihovýchod po červené. Celkem asi 4,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Všechny cesty, které popisujeme pro pěší, jsou vhodné pro horská kola. Jsou též velmi hojně využívány. Prosíme cyklisty, aby v rekreačních špičkách jezdili opatrně a byli ohleduplní k pěším.

Poznámky pro vozíčkáře

Za sucha je úsek od zámečku Rendez-vous sjízdný. Vezměte si pro jistotu doprovod.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu