Nový dvůr

Rozlehlé hospodářské stavení v Lednicko-valtickém areálu

Kontaktní informace

+ 420 731 678 061

tic@arkadie.eu

Nový dvůr je rozlehlé hospodářské stavení asi 3 km jižně od Lednice a asi 1 km od chrámu Tří Grácií. Byl vybudován v empírovém slohu jako jedna z posledních staveb v lednicko-valtickém areálu za panování knížete Jana Josefa I. z Lichtenštejna v l. 1809-1810. Projektantem byl Josef Hardtmuth, ředitel lichtenštejnské stavební kanceláře. V ose jihozápadního vstupního křídla byla vybudována obdélná stodola, v ose severovýchodního křídla široká brána. Severovýchodní křídlo sloužilo jako hospodářské stavby, jihovýchodní jako byty.  

V l. 1819-20 už ředitelem nebyl Josef Hardtmuth. Patrně podle projektu jeho nástupce Josefa Franze Engela proběhla druhá stavební etapa na Novém dvoře. Ten nechal v severovýchodní zdi zbourat tříosou vstupní bránu a na jejím místě vybudoval kruhový salet, tzv. rotundu, která vypadá zvnějšku jako chrám, z něhož je možno pohlédnout k rybníku a na ustájení dobytka v sousední místnosti. Uvnitř je rotunda na dvě části rozčleněna skleněnou přepážkou. 

Původním určením Nového dvora byl chov ovcí typu merino. Později, ale ještě za vlády Jana Josefa I. z Lichtenštejna se na Novém dvoře chovaly černostrakaté švýcarské krávy a pak koně. Kvůli nim musely být roku 1887 upraveny stáje. Po roce 1945 byl Lichtenštejnům celý majetek, tedy i Nový dvůr zabaven a uvnitř byl ustájen "běžný" dobytek. Až v 80. letech 20. století se začaly objevovat první myšlenky na obnovení památky. Na Novém dvoře se začali chovat opět koně - angličtí plnokrevníci, ale tyto snahy netrvaly dlouho a Nový dvůr zase začal chátrat. 

Dnes v bývalém lichtenštejnském statku najdete informační centrum, prodej občerstvení, sociální zázemí, samoobslužnou servisní stanici pro cyklisty a můžete si tu dohodnout projížďku v kočáře taženém koňmi a prohlídku rotundy. 

Otevírací doba:

VI. So, Ne 10 - 16

VII.-VIII. Út - Ne 10 - 17

Podle:

Turistické informační centrum | Arcadia Nový dvůr (novydvur.eu), 17. 1. 2021

Holásek, V. (nedatováno): Průvodce Lednicí a okolím, pravděpodobně studijní materiál pro průvodce na zámku Lednice, str. 21


Umístění

GPS souřadnice

48°46'30.487"N, 16°48'22.284"E

Adresa

Nový Dvůr 100
Charvátská Nová Ves
Břeclav 690 06

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Charvátská Nová Ves
Nadmořská výška
185 m.n.m.
Základní číselné údaje
Nový dvůr byl postaven v l. 1809-1810.

Přístup

Příjezd vlakem

Do Lednice se můžete vlakem dopravit dvojím způsobem. Buď jeďte do stanice Podivín na trati Brno - Břeclav a pak pokračujte autobusem nebo jeďte do stanice Valtice město na trati Břeclav - Znojmo a pak dále pokračujte autobusem.

Do Lednice sice vede trať z Břeclavi, ale pravidelný provoz osobní dopravy se na ní nekoná. Historické vlaky 4 krát denně sem jezdí z Břeclavi jen od května do začátku září v sobotu a v neděli. Pokud pojedete historickým vlakem, pak vystupte v zastávce Lednice rybníky. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do blízkého Hlohovce  jezdí linka 555 s celotýdenním provozem.

Autobus s témto číslem jezdí na trase  Valtice - Lednice - Podivín (vlaková zastávka Valtice město je v těsné blízkosti autobusové zastávky Valtice žel. st., v Podivíně autobusy taktéž navazují na železniční dopravu).

Vystupte na zastávce Hlohovec, Tři Grácie.

Příjezd osobním autem, parkování

Ke dvoru vede odbočná komunikace okolo chrámu Tří Grácií ze silnice Valtice - Lednice. Není na ní zákaz vjezdu. Před stavbou je malé parkoviště.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Ke dvoru sice není zákaz vjezdu pro autobusy, ale nedoporučujeme sem jezdit, zvláště s velkými typy vozů. Na úzkou silnici byste se nemuseli všude vejít a měli byste velké potíže při míjení s protijedoucími vozidly. Účastníky zájezdu vysaďte na křižovatce východně od Hlohovce a odjeďte zaparkovat do vsi.

Přístup pěšky

Nový dvůr je jednou ze zastávek na červené značce Valtice - zámeček Rendez-vous - Lednice. Celá trasa měří asi 11 km. Z Lednice je to sem 2,5 km.

Příjezd na kole, parkování kol

Okolo Nového dvora vede cyklotrasa 5075 Lednice - Valtice (souběh s červenou trasou pro pěší) a také dálková trasa Eurovelo 9 Brno - Mikulov - Valtice - Lednice - Břeclav - Wien.

Poznámky pro vozíčkáře

Doporučujeme příjezd od Hlohovce autem. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu