Sousoší Nejsvětější Trojice v Jindřichově Hradci

Mohutný barokní morový sloup na Náměstí Míru


Sousoší Nejsvětější Trojice na Náměstí Míru v Jindřichově Hradci pochází z let 1764-1766. Je monumentálním dílem typickým pro období baroka a kultu P. Marie. Sloup vysoký 20 m jako poděkování města a církve za odvrácení morové epidemie zhotovil dačický sochař Matouš Strahovský

Na spodním trojbokém pilíři s výklenky jsou umístěny sochy sv. Rosálie, sv. Anny s P. Marií a sv. Josefa s Ježíškem. Nad nimi na volutách stojí sv. Prokop, sv. Jiří a sv. Vojtěch, v další linii pak sv. Hypolit, sv. Expeditu a sv. František Xaverský. V dalším "patře" na náměstí shlíží sv. Florian, sv. Jan Nepomucký a sv. Václav. Nade všemi nad shromážděním svatých autor umístil archanděly Michaela Gabriela a Rafaela, na hlavici spočívají postavy Boha otce a Boha syna, kteří nesou korunu nad Pannou Marií. 

Dílo, dominanta středu města, je nesmírně cenným historickým dokladem období baroka v českých zemích. 

Podle: 

https://mapy.cz/zakladni?x=15.0029629&y=49.1439418&z=18&source=base&id=1854201&q=Jind%C5%99ich%C5%AF..., 1. 7. 2018


Umístění

GPS souřadnice

49°8'37.155"N, 15°0'10.092"E

Adresa

Náměstí Míru
Jindřichův Hradec 377 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Jindřichův Hradec
Nadmořská výška
472 m.n.m.
Základní číselné údaje
Sloup byl postaven v l. 1764-1766. Je vysoký 20 m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jindřichův Hradec je železničním uzlem, jímž prochází hlavní trať z Veselí nad Lužnicí do Jihlavy. Z Prahy se do Jindřichova Hradce dostanete rychlíky s přestupem ve Veselí n. L., z Brna, Plzně a Českých Budějovic můžete cestovat rychlíkem bez přestupu. Stanice se jmenuje Jindřichův Hradec. Je od centra města vzdálena asi 1 km.

Kromě hlavní trati z nádraží vychází dvě tratě místní. Jsou úzkorozchodné. Jedna směřuje na sever do Obrataně a je využívána převážně k běžnému dojíždění do práce a škol, druhá vede na jih do Nové Bystřice a má výrazně turistický ráz.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Do Jindřichova Hradce se dostanete dálkovými autobusy např. z Prahy, Brna a Českých Budějovic. Autobusové nádraží se nachází v těsné blízkosti vlakového. Po městě jezdí městská autobusová doprava, ale na jejích zastávkách zastavují i autobusy mířící ven z města. Náměstí nejblíže je zastávka Jindřichův Hradec, nábřeží na břehu rybníka Vajgar.

Příjezd osobním autem, parkování

Díky velkému množství návštěvníků je parkování ve městě značným problémem. V centru všude navíc musíte zaplatit a přesto je v sezónní špičce všude plno. Největší parkoviště jsou na náměstí Míru, u muzea fotografie, největší a neznámější plocha je u ulice Bezručovy východně od centra.

Kdo se chce vyhnout placení a nervům, nechá auto v některé z ulic poblíž nemocnice, tj. jižně od centra, odkud to je do centra cca 900 m pěšky.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy parkují na ploše u ulice Bezručovy.

Přístup pěšky

Ze železniční stanice Jindřichův Hradec: jděte víceméně stále na jih ulicemi Nádražní, Klášterskou, přes Masarykovo náměstí na pěší zónu ulicí Panskou a na náměstí Míru.

Příjezd na kole, parkování kol

Blízko náměstí, ale na opačném břehu Nežárky vede dálková cyklotrasa 32 Praha - Wien. Přes náměstí Míru vede z Jindřichova Hradce do Telče trasa 1113. Na několika místech ve městě jsou stojany na kola, která ale doporučujeme nenechávat bez dozoru.

Poznámky pro vozíčkáře

V ulicích a náměstích Jindřichova Hradce je obvykle hrubá dlažba a někde i příkré sklony. Vozíčkář by se tu mohl pohybovat jen s velmi zkušeným doprovodem.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu