Synagoga maior v Boskovicích

Nejvýznamnější a nejkrásnější památka židovské čtvrti. Působivá dokumentace života Židů v Boskovicích a jejich tragického konce.

Kontaktní informace

777 089 265 (správce)
Oficiální stránky
muzeum@muzeum-boskovicka.cz

Boskovice jsou městem s několika velmi významnými památkami, které připomínají život židovské komunity. Jsou jimi především židovská čtvrť, hřbitov a konečně synagoga

Židé ve městě žili v uzavřeném ghettu jihozápadně od náměstí. První zmínky o boskovických Židech pocházejí z roku 1343. Synagoga maior, čili větší, je jedinou zachovanou židovskou modlitebnou ve městě. 

Byla postavena r.1639 podle plánů italského architekta a boskovického občana Sylvestra Fioty. Brzy po výstavbě se stala vzorem pro budování podobných modliteben na Moravě. Obdivuhodně se zachovala do dnešní doby.

Dispozice synagogy byla tradiční, tj. dle židovských zvyků: na východní stěně byla umístěna schránka na tóry (pět základních knih judaismu), uprostřed sálu mírně ční vyvýšené řečniště, okolo něhož jsou umístěny dřevěné lavice pro muže, galerie v patře byla určena pro ženy. 

Nejdříve byla postavena předsíň, hlavní sál a ženská galerie. Později proběhlo několik stavebních a dekorativních úprav. Roku 1698 po nutném souhlasu Dietrichštejnů, správců boskovického panství, mohli Židé synagogu rozšířit.  Postavili vedlejší loď, schodiště na ženskou galerii, severní stěnu nechali prolomit arkádou. Mimořádně zdařile byly motivy zvířat, přírody, Desatera a Tóry vymalovány stěny. 

V pol. 19. stol. byla synagoga (zejména okna a portál zadního vchodu) v duchu novogotiky adaptována. R. 1892 byl přistavěn nad průčelí balkon z blanenské litiny, od r. 1908 jsou okna sálu zdobena barevnými vitrážemi.

Katastrofou pro boskovickou židovskou obec se stala II. světová válka. Obyvatelé byli odvlečeni do koncentračních táborů. Většina se nikdy nevrátila a boskovická židovská obec přestala existovat. Synagoga sloužila jako skladiště majetku zabaveného obyvatelům ghetta. Tuto funkci ale měla i po skončení válečných hrůz. Až v  l. 1989 – 2001 prošla synagoga celkovou stavební rekonstrukcí. Roku 1994 se jejím vlastníkem stala Židovská obec v Brně, která sem umístila stálou expozici, která pojednává o zdejší židovské komunitě. Připomínka II. světové války v podobě utrpení Židů je v expozici připomenuta velmi důstojně a působí přitom drsným, mrazivým dojmem. 

V hlavním sále synagogy konají sezónní výtvarné výstavy, koncerty a divadelní představení. 

Nedaleko synagogy se ve sklepení jednoho z domů zachovala mikve, židovská rituální lázeň. 

Otevřeno:

IV. a X.  Út - Pá         po tel. domluvě (702 049 052), So-Ne 13 - 17

V.-IX. Út - Pá         10 - 17, So-Ne 13 - 17

Základní vstupné: 40 Kč (2018)
   
 

Podle:

https://www.atlasceska.cz/pamatky/synagoga-boskovice-18437, 9. 5. 2019

http://www.muzeum-boskovicka.cz/synagoga-a-mikve/gs-1032/p1=1049, 9. 5. 2019


Umístění

GPS souřadnice

49°29'14.807"N, 16°39'31.163"E

Adresa

Antonína Trapla
Boskovice 680 01

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Boskovice
Nadmořská výška
374 m.n.m.
Základní číselné údaje
Současná synagoga byla postavena r. 1639.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do žst Boskovice. Nebo také můžete vystoupit v žst Skalice nad Svitavou na trati Brno - Česká Třebová a odtud pokračovat vlakem do Boskovic, ale ze Skalice nad Svitavou do Boskovic jezdí i autobusy.

Žst Boskovice je od centra vzdálena asi 1 km. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Jeďte do Boskovic, jezdí sem autobusy z celého okolí, například také ze Skalice nad Svitavou, kde na autobus můžete přestoupit z vlaků na trati Brno - Česká Třebová. Nejbližší zastávka se jmenuje Boskovice, Komenského

Příjezd osobním autem, parkování

Parkovat lze např. v Boskovicích na náměstí nebo v Bezručově ulici (placené parkoviště).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Busy v Boskovicích mohou parkovat jen na označených místech v Bezručově ulici. 

Přístup pěšky

Z Masarykova náměstí jděte ulicí Zborovskou a pak ihned doprava ulicí Antonína Trapla. 

Příjezd na kole, parkování kol

Kola je možno nechat před synagogou. Při jízdě v bývalém ghettu dejte pozor na pěší. 

Poznámky pro vozíčkáře

Před synagogu se vozíčkář dostane snadno, ale prohlídka uvnitř není bezbariérová. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu