Pamětní deska Pocta půdě

Jediná pamětní deska svého druhu je nenápadně umístěna v lese u Křtin


Na okraji přírodní rezervace Březinka poblíž Křtin při vrcholu stoupání silnice lesníci r. 2002 instalovali neobvyklou pamětní desku. Nikoli materiálem, ale způsobem uložení a věnováním je deska neobvyklá. Dalo by se říci, že stojíme na místě, kde lesníci vzývají půdu jako základ pro růst lesa. Nutno říci, že věty na desce hovoří  hlubokou pravdu, ale ne vždy se při mechanizovaných lesních pracích lesníci úctou k půdě řídí.

Pamětní desky obvykle mají svislou polohu a jsou umístěny tak, aby text na nich bylo možno dobře přečíst ve výšce očí. Deska u Křtin leží v lesní půdě. Koneckonců, tak to vlastně má být, máme-li se zamyslet nad významem půdy.

Na desce je vyryt citát dr. Josefa Konšela a údaj o roce jejího instalování.


Umístění

GPS souřadnice

49°17'3.134"N, 16°44'15.374"E

Adresa

Březina 679 05

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Březina u Křtin
Nadmořská výška
484 m.n.m.
Základní číselné údaje
Deska byla instalována r. 2002.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Moravský kras Přírodní rezervace Březinka

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší železniční zastávkou je zastávka Babice nad Svitavou. Ze zastávky se jde do středu vesnice strmě vzhůru do kopce 2,3 km, pak pokračujete po zelené turistické značce. Na konec od pomníku J. Opletala po lesní silnici na severozápad. 

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Autobus číslo 210 jezdí na lince Bílovice nad Svitavou, železniční stanice - Babice nad Svitavou a navazuje na vlaky jezdící od Brna. V Babicích vystupte na konečné a pokračujte po zelené značce pěšky. Autobus č. 157 jezdí na trase Adamov, žel. st. - Křtiny - Vyškov. Vystupte na zastávce Březina, Křtinské údolí a jděte k rozcestí silnic, pak po turistické značce směr rozcestí Pod Vysokou. Autobus č. 201 jedí na trase Brno-Stará Osada - Jedovnice, vystupte na zastávce Březina, odtud 1 km pěšky. 

Příjezd osobním autem, parkování

S osobním autem lze parkovat v omezené míře u palouku s pomníkem J. Opletala při vyústění lesní silnice od Březiny. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

U palouku s pomníkem J. Opletala sice zastavit na omezenou dobu lze, trvalé stání tu ale není možné. Zastavit lze i na dolním konci obce Březina. 

Přístup pěšky

Poblíž vede zelená turistická značka okrajem Babické plošiny (a okrajem lesa) z Babic k rozcestí zvanému Pod Vysokou. Toto rozcestí je těsně u palouku s pomníkem J. Opletala. Opačným směrem zelená značka přichází z Ochozu. Přímo okolo místa instalace pamětní desky vede lesní silnice spojující obec Březina s paloukem u Opletalova pomníku. Deska je instalována při vrcholu stoupání. 

Příjezd na kole, parkování kol

Cesty na zelené i modré turistické značce jsou sjízdné na horských kolech. Kromě toho sem vede silnice a také dvě lesní silnice, jedna z nich z Březiny. 

Poznámky pro vozíčkáře

Vozíčkáři s doprovodem se k rezervaci dostanou celkem pohodlně po asfaltové silnici, která vede po jejím okraji. Počátkem cesty může být buď malé parkoviště u čističky odpadních vod v Březině nebo palouk s pomníkem J. Opletala. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu