Fryšavský kopec

Památník a zemljanka připomínají štáb partyzánské brigády Mistr Jan Hus ze II. světové války.


Obce Fryšava a Cikháj ve Žďárských vrších patřily mezi významná místa protinacistického odboje za II. světové války. Občané organizovali odbojovou činnost nebo pomáhali partyzánům. 

Dne 26. 10. 1944 u obce Žleby na Čáslavsku seskočili z letadla parašutisté, kteří došli do Žďárských vrchů 2. 11. 1944. Tehdejší hlášení okresního četnického velitelství v Chrudimi ze 6. listopadu uvádí, že v prostoru kóty 801 se tři myslivci setkali s partyzánskou skupinou a že mezi nimi došlo k přestřelce. 

Nově příchozím partyzánům pomáhal lesní správce Karel Němec, který ke spolupráci získal lesníky Adolfa Hamana a Karla Jaitnera z Cikháje a lesního dělníka Josefa Vaise. Partyzáni si vybudovali v lesích několik krytů. Lesníkům se podařilo ke spolupráci získat několik civilních občanů, kteří partyzánům poskytovali jídlo, oděvy i zpravodajské informace. Kromě toho lidé z Cikháje u sebe schovávali doma nebo v kůlnách občany z Francie, Jugoslávie, Polska a Ruska, kterým se podařilo uprchnout z německého zajetí. V mnoha rodinách se "schůzovalo", lidé poslouchali zahraniční rozhlas a připravovali se na život po válce. "Schůze" probíhaly utajeně a jejich "pořadatelské rodiny" se v organizování střídaly. 

Partyzáni nutně potřebovali pomoc všeho druhu. Proto se dne 10. 11. 1944 náčelník rozvědky partyzánského oddílu M. J. Hus kapitán Chimič seznámil s hajným Karlem Jaitnerem. Domluvili se, že hajný zapojí do odbojové činnosti i české četníky, což byl nebývale riskantní krok. Z četnické stanice v Novém Městě na Moravě pak partyzáni získávali informace o činnosti a opatřeních gestapa i o chystaných akcích protektorátní policie a četnictva. 

V dalších obdobích se hájovny staly místy, kam si partyzáni schovávali vysílačky nebo se přímo odtud dorozumívali se zahraničím. 

Dne 13. prosince partyzáni přepadli četnickou stanici v Herálci a zmocnili se zbraní a uniforem. Současně si zde opatřili potraviny a cigarety, ale celá akce se prozradila a v Herálci i v okolí začalo zatýkání. Hajný Haman se měl hlásit na gestapu v Jihlavě, ale raději sám 18. prosince přešel k partyzánům. 

Dne 1. ledna 1945 se partyzáni z brigády M. J. Hus převlékli za četníky a na nádraží ve Žďáru zlikvidovali výtopnu parních lokomotiv. Ještě tam zvládli pro Němce zanechat ironické blahopřání k novému roku. Gestapo na odvetu zatklo Marii Hamanovou. Měli políčeno i na partyzány, kteří přespávali u Josefa Vaise v Cikháji. Dům se chystali dne 4. ledna obklíčit, ale partyzáni stačili utéct a Němci v domě již nikoho nenašli. Ve vzteku dům Josefa Vaise vypálili.

Několik občanů z Cikháje stanulo 4. dubna 1945 před soudem. Většinou dostali trest smrti. Před popravou je zachránil až příjezd Rudé armády. 

Němci ještě 1. května obklíčili celou obec Cikháj, jejíž obyvatelé si mysleli, že ji okupanti chtějí vypálit. Nakonec se tak nestalo a do obce dne 5. května vjeli vojáci v sovětských uniformách. 

Zemljanka partyzánů u Fryšavy je připomínkou statečnosti místních občanů a partyzánů. Je volně přístupný. 

Podle:

http://www.hegenbart.cz/2009/10/na-statecnost-obcanu-nezapominame/, 11. 9. 2016




Umístění

GPS souřadnice

49°38'15.285"N, 16°0'7.924"E

Adresa

Cikháj 591 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Cikháj
Nadmořská výška
799 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do železniční stanice Žďár nad Sázavou (trať Brno - Havlíčkův Brod) nebo Nové Město na Moravě zastávka (trať Žďár nad Sázavou - Tišnov) a dál pokračujte autobusem.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od vlakového nádraží ve Žďáru n. S. jezdí autobusová linka do Svratky. Vystupte v zastávce Cikháj. Jinou linkou můžete jet do obce Fryšava. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. V sobotu a v neděli ale jezdí jen malé množství spojů. 

Z centra Nového Města na Moravě jezdí autobus do Sněžného přes Vlachovice. Pokud předtím použijete vlak a vystoupíte v zastávce Nové Město na Moravě zastávka, pak pro přestup na autobus vyhledejte jeho zastávku Nové Město na Moravě, nemocnice. Z autobusu vystupte v zastávce Fryšava. Provoz jen v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší možnost k zaparkování auta je v Cikháji. Na východním konci obce je parkoviště pro asi 3 auta, ale parkovat lze i jinde. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte buď na Cikháji nebo ve Fryšavě. Obě místa lze výhodně kombinovat a účastníky zájezdu na jednom z nich vysadit a čekat na druhém.  

Přístup pěšky

Z Cikháje: jděte polní cestou k hájovně a pak stále lesem na východ stále po modré značce k rozcestí U Panáka. Zde doleva okolo místa zvaného U Sražené vody a pak vzhůru po lesní asfaltce stále po modré značce. Cestou se můžete podívat na pramen Svratky.   Potom na křižovatce lesních asfaltových silnici pokračujte stále po modré značce. Asi 3 km

Z Fryšavy: po zelené značce asi 3,7 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Fryšavský kopec je dostupný na horském kole. Okolní terény jsou mezi vyznavači cykloturistiky velmi oblíbené. Výlet si dokonce můžete naplánovat i tak, že vám na lesní asfaltky stačí silniční kolo. 

Poznámky pro vozíčkáře

Lokalita není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu