Pramen Svratky

Místo, o němž veřejnost dlouho nevěděla


V nejvyšších partiích Žďárských vrchů se během posledních horotvorných pohybů (pohyby ker jakožto odezva na alpínské vrásnění v Karpatech) vytvořilo velmi ploché a široké sedlo mezi Žákovou horou, kopcem Křivý javor a Fryšavským kopcem. Zde, východně od obce Cikháj, pramení řeka Svratka, která odtud teče nejdříve na západ a pak se ve dlouhém oblouku stáčí na sever, protéká Herálcem, pak se zase mírně stáčí na severovýchod, protéká Svratkou a až pak teče víceméně stále k jihovýchodu do Brna. Její tok od pramene k ústí do Dyje v Novomlýnských nádržích je dlouhý 174 km. 

Dlouho za pramen Svratky byla považována Stříbrná studánka, dokonce u ní jakožto "u pramene Svratky" byla roku 1970 vyhlášena Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy. O prameni východně od Cikháje možná věděli geografové, ale veřejnost nikoli. 

Pramen Svratky rozhodně není fotogenický a vůbec není tak krásný jako Stříbrná studánka. Víc než pramen připomíná kaliště pro lesní zvěř. Od něj vedou první metry Svratky v uměle prokopaném korytě. 

Pamětní kámen u pramene Svratky upozorňuje, že tato řeka se jmenovala také Švarcava. Není zřejmé, zda je odvozen od Schwarz (něm. černý) nebo od staročeského slova svorti = vinout se.

K prameni vede odbočka z modré značky na trase Tři studně - Cikháj. 


Podle:

Pramen řeky Svratky - Řeky, prameny a studánky - Žďárské Vrchy.cz (zdarskevrchy.cz), 14. 8. 2022



Umístění

GPS souřadnice

49°38'37.900"N, 15°59'57.730"E

Adresa

Cikháj 591 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Cikháj
Nadmořská výška
780 m.n.m.
Kategorie chráněného území
Chráněná krajinná oblast Žďárské vrchy

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte buď do železniční stanice Žďár nad Sázavou (trať Brno - Havlíčkův Brod) nebo Nové Město na Moravě zastávka (trať Žďár nad Sázavou - Tišnov) a dál pokračujte autobusem.  

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Od vlakového nádraží ve Žďáru n. S. jezdí autobusová linka do Svratky. Vystupte v zastávce Cikháj. Jinou linkou můžete jet do obce Fryšava. Obě linky jsou v provozu v pracovní dny i o víkendu. V sobotu a v neděli ale jezdí jen malé množství spojů. 

Z centra Nového Města na Moravě jezdí autobus do Sněžného přes Vlachovice. Pokud předtím použijete vlak a vystoupíte v zastávce Nové Město na Moravě zastávka, pak pro přestup na autobus vyhledejte jeho zastávku Nové Město na Moravě, nemocnice. Z autobusu vystupte v zastávce Fryšava. Provoz jen v pracovní dny. 

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší možnost k zaparkování auta je v Cikháji. Na východním konci obce je parkoviště pro asi 3 auta, ale parkovat lze i jinde. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Parkujte buď na Cikháji nebo ve Fryšavě. Obě místa lze výhodně kombinovat a účastníky zájezdu na jednom z nich vysadit a čekat na druhém.  

Přístup pěšky

Z Cikháje: jděte polní cestou k hájovně a pak stále lesem na východ stále po modré značce k rozcestí U Panáka. Zde doleva okolo místa zvaného U Sražené vody a pak vzhůru po lesní asfaltce stále po modré značce k odbočce k prameni.  Až uvidíte informační tabuli, jděte lesem proti toku až k místu rozdvojení Svratky. Celkem asi 2,5 km. 

Z Fryšavy: nejdříve po zelené značce, pak po modré asi 4,2 km, pokud nepůjdete přes Fryšavský kopec, ale kratší cestou po lesní asfaltce, asi 4 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Viz přístup pro pěší. Pro jízdy Žďárskými vrchy po lesních silnicích často nemusíte mít horské kolo, ale například pro úsek východně od Cikháje ano. 

Poznámky pro vozíčkáře

S doprovodem se můžete na asfaltku vedoucí okolo pramene dostat např. od Stříbrné studánky, ale samotný pramen není pro vozíčkáře dostupný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu