Zřícenina hradu Sedlec

Zbytky starého hradu nad řekou Oslavou, velmi romantické místo


Zbytky hradu Sedlec na pravém břehu řeky Oslavy pod Náměští připomínají místo, které patrně nemělo v dějinách tak významné postavení jako hrad Lamberk na levém břehu, jen asi 200 m odsud. V písemných pramenech o něm nejsou takřka žádné zmínky, takže známe jen kusé informace. Od 13. století měl hrad patřící třebíčským benediktinům chránit některé klášterní vsi. Zničen byl nejspíše ve druhé polovině 15. století v česko-uherských válkách, r. 1556 (některé prameny uvádí rok 1545) se uvádí jako pustý.

Z hradu se dochovaly části zdiva dvojpalácového jádra, části hradeb a hluboký příkop. Na rozdíl od protilehlého Lamberka se ze Sedleckého hradu neotevírá žádný impozantní pohled na řeku, jen návštěvník tuší, že obtéká hradní ostroh ze tří stran.

Hrad je dostupný po zeleně značené odbočce, která je poměrně dlouhá a strmě klesá od hlavní cesty. Zpět je třeba k hlavní zeleně značené cestě docela náročně stoupat. To jsou pravděpodobně důvody, proč je zřícenina navštěvována poměrně málo.

Podle:

Hosák, L., Zemek, M. a kol. (1981): Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, I. díl, Jižní Morava, s. 208

http://www.region-vysocina.cz/sedlecky-hrad-cx34, 15. 3. 2017
    





Umístění

GPS souřadnice

49°9'59.951"N, 16°10'15.757"E

Adresa

Sedlec 675 71

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Sedlec u Náměště nad Oslavou
Nadmořská výška
352 m.n.m.
Základní číselné údaje
Hrad se r. 1556 uvádí jako pustý.
Kategorie chráněného území
Přírodní rezervace Údolí Oslavy a Chvojnice

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelná železniční stanice je Náměšť nad Oslavou, kde zastavují rychlíky i osobní vlaky (trať Brno - Jihlava).

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Nejbližší vesnicí je Sedlec, ale sem se dostanete autobusem jen v pracovní dny.

Příjezd osobním autem, parkování

Nejbližší přijatelná možnost na zaparkování auta je u zámku Vlčí kopec.

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu      Nejbližší přijatelná možnost na zaparkování autobusu je u zámku Vlčí Kopec.

Také můžete účastníky zájezdu nechat vystoupit v osadě Zňátky, jít pěší výlet přes zříceninu, ke Glorietu a skončit u zámku Vlčí Kopec, kde čeká autobus.



Přístup pěšky

Z Náměšti nad Oslavou, žst.: po zelené turistické značce celkem 8,5 km. Od vyhlídky U Glorietu jděte dolů (a pak zpět nahoru) po zeleně značené odbočce.

Od zámku Vlčí Kopec: po zelené turistické značce celkem 3,5 km.  Od vyhlídky U Glorietu jděte dolů (a pak zpět nahoru) po zeleně značené odbočce.

Příjezd na kole, parkování kol

Zřícenina je sice na kole dostupná po zelené značce a pak po odbočce, ale na této trase jsou mnohé nesjízdné úseky. Odbočka je místy zcela nesjízdná.


Poznámky pro vozíčkáře

Zřícenina není pro vozíčkáře dostupná.

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu