Mahenova stráň

V úchvatné skalní scenérii nad brněnským Výstavištěm objevíte, jak vedle sebe žije klidný les a hlučná civilizace


Mahenova stráň je skalnatý svah budovaný devonskými slepenci červených odstínů (podobně jako na Babím lomu). Z jeho vrcholu, přes nějž vede zelená turistická značka, se naskýtá ohromující rozhled severním a částečně také západním a východním směrem. 

Dominantním prvkem obzoru je Pisárecká kotlina protékaná řekou Svratkou a u ní se rozkládající brněnské Výstaviště a areálem s velodromem.  Kolem něho vede rušná silnice, na jejíž druhé straně náš zrak upoutá přírodní koupaliště Riviéra. Odtud vlevo nahoru se zvedá prudký svah, na jehož temeni začínají výškové budovy kampusu Masarykovy univerzity, odtud ale zdaleka nejsou vidět všechny, zato dobře spatříme lesy v okolí Kohoutovic s nejvyšším bodem zvaným Holedná

Nad Výstavištěm se zvedá vilami zastavěná Masarykova čtvrť. Zaujímá hlavně kótu Žlutého kopce a okolí. Název Žlutý kopec ale nepatří podle většiny geografů nejvyššímu bodu s budovou Biskupského gymnázia, ale spíše se jím označuje okolí pavilonů Masarykova onkologického ústavu. Ten z Mahenovy stráně je také vidět, ale rozezná ho jen zkušené oko lidí, kteří vědí, kde ho hledat. 

Při dobré dohlednosti se za hřbetem Žlutého kopce zvedá další linie. Vidíme tu horizont Babího lomu.

Napravo, tedy na severovýchodě až východě jsou nejnápadnějšími body hrad Špilberk, z některých stanovišť na Mahenově stráni je vidět i katedrála na Petrově. Nad nimi horizont uzavírají jižní výběžky Moravského krasu, do nichž jsou z tohoto pohledu vetknuty sídliště Lesná a vesnice Babice nad Svitavou. 

Na devonských horninách se částečně zachovaly přirozené keřovité a lesní porosty. 

Na Mahenově vyhlídce panuje klid. Ale zdola od Výstaviště sem silně doléhá hluk silniční dopravy. 



Umístění

GPS souřadnice

49°10'53.358"N, 16°34'55.634"E

Adresa

Brno-střed
Brno 639 00

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Pisárky
Nadmořská výška
290 m.n.m.

Přístup

Příjezd vlakem

Jeďte do železniční stanice Brno hlavní nádraží

Příjezd jinou hromadnou dopravou

Výchozími místy mohou být:

autobusová zastávka Kejbaly (v Brně - Bohunicích u Kauflandu)

tramvajová zastávka Nemocnice Milosrdných bratří

tramvajová, autobusová a trolejbusová zastávka Pisárky

Příjezd osobním autem, parkování

Jeďte z ulice Vídeňské do ulice Vinohrady. Téměř na vrcholu odbočte vpravo (slepá odbočka se také jmenuje Vinohrady) a hledejte místo k zaparkování někde u 49°10'48.475"N, 16°34'47.828´. Respektujte případné zákazy vjezdu, které se v ulici Vinohrady mohou objevit. 

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Bus může parkovat např. u bohunického Kauflandu na okraji plochy pro zákazníky, kde nebývá obvykle moc aut. 

Přístup pěšky

Z autobusové zastávky Kejbaly: jděte ulicí Kejbaly mezi zahrádkami, téměř na vrcholu stoupání odbočte vlevo a jděte na konec slepé cesty. Zde najdete zelenou značku a po ní dojdete na vyhlídku. 

Z tramvajové zastávky Nemocnice Milosrdných bratří: 1,2 km po zelené značce

Ze zastávky Pisárky: 3 km po zelené značce.

Výlet mezi zastávkami Nemocnice Milosrdných bratří a Pisárky je ideálním příkladem příměstské turistiky. Jste ve městě a přece v terénu, v lese, místy na rovině, občas v prudkém stoupání. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pěší trasa se zelenou značkou je v terénních úsecích pro běžného cyklistu velmi špatně sjízdná. Doporučujeme přijet od ulice Vinohrady. 

Poznámky pro vozíčkáře

Mahenova stráň není pro vozíčkáře dostupná. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu