Obelisk a Ledové sluje

Mimořádně krásná příroda v národním parku Podyjí, rozhledové místo a stavba na něm jako projev náklonnosti hraběnce Heleně Mniszkové


Národní park Podyjí (na rakouské straně Thaytal) má mnoho mimořádně krásných přírodních lokalit. Ledové sluje a Obelisk v katastrálním území vesnice Čížov k nim patří. Jsou vyhledávány milovníky romantiky. 

Geologický podklad levého, tj. severního břehu Dyje mezi Vranovem a Hardeggem tvoří bítešská ortorula (o rule viz samostatné heslo). Meandrující řeka ve starších čtvrtohorách narušila statiku svahu, na němž se vlivem gravitace začaly projevovat pohyby. Prvním jevem bylo oddálení skalního bloku od hlavní svahové linie na vzdálenost asi 20 metrů. Dnes se vzniklé sníženině říká Velká rozsedlina. Druhým jevem bylo rozlámání skal do velkých bloků, mezi nimž vznikly pseudokrasové dutiny. V nich panuje specifické mikroklima. Chladný vzduch, který se v nich usadí v zimě, zde vydrží dlouho, někdy až do léta. Pseudokrasové prostory (můžeme je nazvat i jeskyněmi) jsou pak pokryty ledovou výzdobou. V současnosti se pohyb svahu již neprojevuje. 

Les v okolí je typický původním výskytem jedle bělokoré, roste tady silně ohrožený oměj jedhoj, lilie zlatohlavá, náprstník velkokvětý, hnízdí tady krkavec velký nebo lejsek malý, často tu bývá k vidění symbol NP Podyjí - čáp černý. V podzemí žije asi 17 druhů netopýrů. 

Ledové sluje jsou situovány v těsné blízkosti značené trasy, ale není do nich dovolen vstup ani k nim nevedou směrovky. 

Nad Ledovými slujemi se tyčí krásné skály, které si již v minulosti oblíbila hraběnka Helena Mniszková, majitelka vranovského panství. Lokalitu označovala jako nejmilejší kout. Roku 1859 nechala vybudovat přístupovou cestu k jeskyním, aby si je mohla prohlédnout i veřejnost. Na její počest Okrašlovací spolek ve Vranově na vrcholu skály postavil monument v podobě štíhlého jehlanu zvaný Obelisk. 

Pověst praví, že v základech stavby leží hrnec s mincemi (jejich domnělý počet se liší podle verzí pověsti) a s pahýlem borovice (nebo dubu), která stávala na vrcholku skály. 


Podle: 

Geologické lokality - Vyhledávání - Ledové sluje (geology.cz), 5. 7. 2022

Kudy z nudy - Ledové sluje Národního parku Podyjí – nejdelší paledové jeskyně v ČR, 5. 7. 2022

Příroda, Správa národního parku Podyjí (nppodyji.cz), 5. 7. 2022



Umístění

GPS souřadnice

48°53'3.152"N, 15°50'40.492"E

Adresa

Čížov
Horní Břečkov 671 02

Google Maps | Mapy.cz

Katastrální území
Čížov
Nadmořská výška
430 m.n.m.
Základní číselné údaje
Obelisk byl obnoven r. 2011.
Kategorie chráněného území
Národní park Podyjí, I. zóna

Přístup

Příjezd vlakem

Nejbližší rozumně použitelnou železniční stanicí je Šumná nebo Znojmo.

Příjezd jinou hromadnou dopravou

U Obelisku existují tři možná výchozí místa dostupná autobusovou dopravou.

Do Lesné jedou autobusy ze Šumné (nikoli ale přímo od železniční stanice), ze Znojma nebo z Vranova. Ve Znojmě je autobusové nádraží u železniční stanice. Vystupte na zastávce Lesná, penzion. 

Do Vranova jezdí také autobusy ze Šumné i ze Znojma. Vystupte v zastávce Vranov nad Dyjí, náměstí. 

Do Čížova se dostanete autobusem ze Znojma. Vystupte v zastávce Horní Břečkov, Čížov. 

Příjezd osobním autem, parkování

Auto můžete zaparkovat severně od Čížova, v Lesné nebo ve Vranově (zde můžete dojet až na konec slepé ulice Zadní Hamry a stát na malém parkovišti, pokud tady bude místo).

Příjezd zájezdového autobusu, parkování busu

Autobus můžete zaparkovat severně od Čížova, v Lesné nebo ve Vranově (zde ale jen na oficiálním velkém parkovišti pod zámkem, do ulice Zadní Hamry nejezděte, vůz by se tady neotočil). Tip pro zájezdy milovníků přírody: Účastníky akce nechte vystoupit ve Vranově na náměstí, řidič odjede čekat do Čížova. Jděte pěší trasu Vranov - Obelisk - Čížov. Cca 9 km, jedinečný zážitek. 

Přístup pěšky

Z Lesné: po žluté značce k jihu téměř pořád lesem asi 3,5 km.

Z Vranova, nám.: po červené značce podél řeky, pak krátké strmé stoupání a nakonec víceméně po vrstevnici, asi 5,5 km, pokud parkujete na konci ulice Zadní Hamry, pak jen 3,5 km. 

Z Čížova, parkoviště severně od vesnice: nejdříve k jihu po asfaltce, pak doprava po červené značce terénem, místy exponované, ale jen krátké úseky. Asi 3,5 km. 

Příjezd na kole, parkování kol

Pro cyklisty platí do oblasti Obelisku zákaz vjezdu. 

Poznámky pro vozíčkáře

Obelisk je pro vozíčkáře nedosažitelný. 

Přispěvatelé:

Jan Harmata
Vytvořeno:
Naposledy upraveno:
Datum poslední návštěvy redakce v terénu